Românii au făcut cozi la vot în Republica Moldova (Adevărul)

  • 10 Decembrie 2012 10:27
Românii au făcut cozi la vot în Republica Moldova (Adevărul)

Românii au făcut cozi la vot în Republica Moldova, titrează Adevărul. Sute de basarabeni au stat în frig ore în șir așteptând să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul României.

Scrutinul s-a lăsat cu scandal, doi candidați acuzându-se reciproc că ar fi organizat turism electoral.

Și Timpul remarcă în ediția de luni, 10 decembrie, cozile imense la secții de votare din Chișinău. În ziua alegerilor parlamentare din România, cele patru secții de votare din Chișinău au devenit neîncăpătoare. Moldovenii cu pașapoarte românești au format cozi ca să-și exprime votul pentru democrație, integrare europeană și o mai mare apropiere dintre România și Republica Moldova. Cei care își amintesc referendumul din 29 iulie pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, își vor da seama că, din punct de vedere al prezenței, diferența dintre plebiscitul din vară și alegerile pentru Parlamentul României, e ca între cer și pământ, subliniaza Timpul

Se întâmplă ceva în Basarabia, observa Jurnalul. Românilor basarabeni le pasă de ce se întâmplă peste Prut. Cei care au stat astăzi la cozile masive din capitala R. Moldova ca să-și exprime opțiunea de vot – fără să reușească să voteze cu toții – au dat un verdict politic care nu poate fi neglijat: fieful românismului este la Chișinău., afirma publicatia. Basarabenii au demonstrat că sunt cetățeni, nu doar posesori de pașapoarte! Acum mingea este în terenul celor de la București. Pasul a fost făcut. Rămâne să ni se răspundă.

Despre imposibila reciclare a deșeurilor politice scrie Constantin Tănase in Timpul. Autorul observa ca atunci când vreun comunist fuge de la Voronin, o bucurie proastă îi apucă pe unii naivi, care cred, chipurile, asta ar duce la slăbirea, iar apoi la dispariția PCRM-ului. Comunismul nu dispare de la sine, sustine editorialistul: unde-i sărăcie, acolo este și comunism. Într-o țară săracă, cum e Moldova, comunismul nu dispare, el își schimbă culoarea, precum cameleonul. Pe de alta parte, subliniaza Constantin Tănase, nici un transfug de la PCRM nu a făcut declarații că se leapădă de ideologia comunistă; toți, practic, au cântat același refren, și anume, că se despart de Voronin, dar nu de comunism.

Timpul se refera astazi la modificări la codul fiscal referitoare la impozitarea indirectă a cetățenilor, votate vineri de parlament in doua lecturi. Esența acestui mecanism consta în aceea că oferea Fiscului dreptul să urmărească orice cumpărătură de peste 500 de mii de lei și să verifice de unde au bani cei care fac asemenea achiziții. Ziarul aminteste că mecanismul impozitării indirecte a fost promovat la începutul acestui an de liberal-democrați, partenerii de coaliție exprimindu-si rezervele față de aceste intenții. În situația când jumătate de țară muncește la negru peste hotare și trimite acasă miliarde de euro anual care nu pot fi justificați, doar cei naivi nu-și dădeau seama ce teren pentru abuzuri se crea prin instituirea acestui mecanism… Se declara că scopul este de a-i impozita pe cei bogați, dar în realitate, Fiscul va verifica numărul găinilor prin gospodăriile țăranilor, sustine Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău