România va putea aproviziona Republica Moldova și Ucraina cu gaze naturale

  • 07 Iulie 2022 14:35
România va putea aproviziona Republica Moldova și Ucraina cu gaze naturale

Premierul Nicolae Ciucă, aflat joi într-o vizită de lucru în Republica Elenă, cu prilejul operaționalizării interconectorului de gaze Grecia - Bulgaria, a declarat că această conductă este extrem de importantă pentru rețeaua de transport către Europa. "Practic, acest interconector va asigura aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât și a României. Și, desigur, noi putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noștri estici, Ucraina și Republica Moldova", a transmis prim-ministrul.

"Este un interconector cât se poate de important pentru tot ce înseamnă rețeaua de transport gaze către Europa. Practic, acest interconector va asigura legătura între rețeaua care trece prin Anatolya și Adriatică și, de asemenea, se leagă prin conducta BRUA, dând astfel consistență coridorului vertical și asigurând aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât și a României. Și, desigur, putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noștri estici, Ucraina și Republica Moldova, și desigur a celorlalte țări care se află pe diagrama de distribuție a acestei rețele de gaze", a spus Ciucă, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis.

Premierul a menționat că miniștrii Energiei din România și Grecia urmează să semneze un memorandum referitor la proiectele comune pe termen mediu și lung.

"Este cea de-a doua întâlnire pe care o avem într-o perioadă scurtă de timp. Cu o zi înainte să înceapă invazia din Ucraina am avut vizita oficială la București, unde împreună am semnat declarația comună de întărire a colaborării politice, economice și sectoriale. Astăzi am putut să avem o continuare coerentă a deciziilor pe care le-am luat împreună la București. În cadrul delegației de astăzi am avut reprezentanții de la ministerele Energiei din Grecia și România, am avut reprezentanți ai companiilor care sunt cei ce pun în practică deciziile politice pe care le luăm și pot spune că a fost o întâlnire cât se poate de dinamică și practică, ce are obiective pe termen scurt și obiective pe termen mediul și lung, urmând ca la nivelul miniștrilor Energiei să aibă loc semnarea unui memorandum care să asigure proiectele noastre comune pe termen mediu și lung", a adăugat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău