România va găzdui în 2018 Summitul "Inițiativei celor Trei Mări"

  • 07 Iulie 2017 10:21
România va găzdui în 2018 Summitul

România va găzdui în 2018 Summitul "Inițiativei celor Trei Mări", care a avut loc joi, 7 iulie, la Varșovia, cu participarea a 12 state. Surse oficiale, citate de trimisul RRA în capitala Poloniei, anunță că toți liderii prezenți la Summitul de la Varșovia au fost de acord cu această propunere avansată de președintele român Klaus Iohannis. Șeful statului a susținut în cadrul primei sesiuni plenare a summitului că Romania va continua să fie un susținător activ și angajat al relației transatlantice.

Într-o declarație de presă, președintele român a făcut referire și la primul discurs public pe care Donald Trump l-a susținut în Europa, comentând oferta americană de a furniza surse de energie alternative Europei.

Președintele Klaus Iohannis consideră că oferta Statelor Unite de gaz natural lichefiat, ca alternativă la dependența de gazul rusesc, trebuie privită de statele europene cu realism. Șeful statului a menționat că pentru a avea securitatre energetică trebuie să existe disponibilitate energetică și este nevoie ca țările europene să profite de toate ofertele de energie de pe piață, pentru a obține în final condiții foarte bune pentru economiile lor.

„Nu cred că trebuie să se teamă cineva de această nouă ofertă de gaz lichefiat. Dacă condițiile de preț de livrare sunt bune și se încadrează în normele noastre, atunci, sigur, este o sursă în plus, și discuția este mai veche în Uniunea Europeană, că depinde Uniunea Europeană, aici, în România, nu neapărat, dar o mare parte din Uniunea Europeană depinde foarte mult de gazul rusesc, or, dacă această dependență ar scădea, printr-o altă ofertă, dacă e bună, atunci sigur toată lumea are de câștigat. Cu cât mai multe oferte cu atât mai avantat este consumatorul.” 

În ceea ce privește o posibilă autostradă nord-sud care să lege Statele Baltice de Balcani și Marea Neagră și să treacă prin România, președintele Klaus Iohannis a susținut că un astfel de proiect trebuie realizat. El a amintit că în prezent nu este deloc ușor să transporți marfă din România în Polonia și a adăugat că ar fi utilă și o legătură feroviară, scrie Rador. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău