România va ajuta Siria după cutremur; vor fi trimise produse de cazarmament, îmbrăcăminte, produse alimentare

  • 09 Februarie 2023 12:50
România va ajuta Siria după cutremur; vor fi trimise produse de cazarmament, îmbrăcăminte, produse alimentare

Premierul român Nicolae Ciucă a convocat, joi, 9 februarie, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care a aprobat acordarea unui sprijin Republicii Arabe Siriene, constând în bunuri materiale - în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte, dar și produse alimentare, conserve, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, dată fiind situația generată de cutremurul produs în data de 6 februarie în Siria, respectiv solicitarea Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru acordarea de asistență internațională, în urma consultării cu președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Hotărârea nou adoptată prevede sprijinirea prioritară a Republicii Arabe Siriene cu bunuri materiale, ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte, dar și produse alimentare, conserve, care vor puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Conform anexei la hotărârea CNSU, pe lista produselor scoase din rezervele de stat, cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar extern de urgență și acordate către Republica Arabă Siriană se află, printre altele, 6.000 conserve de legume, 100 corturi, 400 paturi, saltele, pături, saci de dormit, căciuli, costume vătuite, mănuși, bocanci, ciorapi, 200 felinare, în valoare totală de 1.727.800 lei fără TVA, respectiv 2.042.882 lei cu TVA.

"Detaliile privind efectuarea transportului materialelor se stabilesc între Departamentul pentru Situații de Urgență și Comisia Europeană iar transportul se realizează pe cale aeriană cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naționale sau din alte surse, în funcție de necesități", mai precizează sursa citată.

Fondurile necesare executării misiunilor de asistență umanitară internațională se alocă din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, din bugetul Ministerului Apărării Naționale și, după caz, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevede hotărârea.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea, după caz, a cheltuielilor eligibile din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău