România va acorda 100 mii de euro Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

  • 23 Iulie 2015 14:57
România va acorda 100 mii de euro Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

Produsele de origine animală, fabricate în Republica Moldova, vor fi conforme standardelor europene de calitate, grație unui memorandum de înțelegere, semnat astăzi de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Ambasada României la Chișinău.

În valoare de 100 de mii de euro, proiectul prevede instituirea unui sistem de control, monitorizare și raportare a calității, precum și de prevenire a bolilor la animale.

Din banii donați de Guvernul de la București, urmează a fi creat un sistem modern de control, monitorizare și prevenire a bolilor la animale.  Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța alimentelor din Romania, va susține Chișinăul în verificarea eficienței vaccinării prin asigurarea kit-urilor de laborator, instruirea specialiștilor și prelevarea probelor conform standardelor europene.

În cadrul proiectului vor fi achiziționate materialele necesare pentru diagnosticarea vaccinurilor, lucru ce va fi, potrivit directorului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Iurie Carp, un prim pas pentru deschiderea de noi piețe pentru animalele vii și produsele de origine animală din Republica Moldova.

Proiectul se înscrie într-un cadru mai larg de susținere a autorităților de la Chișinău în vederea liberalizării exporturilor în țările din Uniunea Europeană și racordarea producătorilor moldoveni la standardele internaționale de calitate, a menționat Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă.

Î
n cadrul proiectului urmează a fi instituit și un sistem de raportare a cazurilor de gripă aviară și pestă porcină.

De asemenea experții ANSA vor mai beneficia de 4 sesiuni de instruire privind depistarea și prevenirea bolilor la animale, la un nivel similar cu laboratoarele din Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău