România va achiziționa un miliard de metri cubi de gaze din Azerbaidjan. Marcel Ciolacu: Prin acest contract, vrem să ajutăm și Republica Moldova

  • 27 Februarie 2023 11:47
România va achiziționa un miliard de metri cubi de gaze din Azerbaidjan. Marcel Ciolacu: Prin acest contract, vrem să ajutăm și Republica Moldova

„România are o șansă extraordinară de a deveni poarta către Uniunea Europeană pentru gazele și energia din #Azerbaidjan. Astfel putem deveni un actor regional important în asigurarea securității energetice a Europei. Am discutat astăzi cu președintele Ilham Aliyev despre trei proiecte energetice majore”, scrie președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

„Primul a vizat contractul de achiziție a 1 miliard de metri cubi de gaze, contract ce se va derula din aprilie, timp de un an de zile.

Am propus ca, prin acest contract, să ajutăm și Republica Moldova, iar președintele Aliyev a susținut propunerea noastră.

Al doilea proiect discutat astăzi a vizat transportul de gaz lichefiat, respectiv parteneriatul dintre Romgaz și Socar privind construirea a două terminale la Marea Neagră (de gaz natural lichefiat și o instalație de regazificare).
 
Al treilea proiect vizează dezvoltarea infrastructurii cablului submarin de transport prin Marea Neagră necesar transportului energiei verzi, prin România, din Marea Caspică spre Europa.
Urmează ca, astăzi, specialiștii Transgaz și Transelectrica (membri ai delegației noastre) să detalieze cu partea azeră discuțiile tehnice”, a scris Marcel Ciolacu.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău