România va achiziționa în total 48 de avioane F-35, dar în două faze. Vor fi 3 escadrile de generația a V-a

  • 26 Septembrie 2023 10:58
România va achiziționa în total 48 de avioane F-35, dar în două faze. Vor fi 3 escadrile de generația a V-a

Potrivit unui document, Ministerul Apărării a cerut în mod oficial acordul Parlamentului pentru a începe programul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 din Statele Unite, potrivit unor surse DefenseRomania. Inițiativa va beneficia de o finanțare de 6,5 miliarde de dolari. Decizia de a cumpăra avioane americane de ultimă generație a fost luată în timpul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din aprilie, scrie defenseromania.ro.

Programul aprobat de CSAT prevede achiziționarea in doua etape pentru F-35. Două escadrile (32 de avioane) vor fi achiziționate în prima fază, iar o escadrilă (16 avioane) va fi achiziționată în cea de-a doua fază.

Cele 6,5 miliarde de dolari vor fi cheltuite pentru avioane, motoare, sprijin logistic, pregătirea piloților și a personalului tehnic și simulatoare de zbor.

Defense amintește că, la începutul lunii august, MApN a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționare în etapa inițială a 32 de avioane de luptă multi-rol generația a V-a de tip F-35. Costul estimativ al programului este de 6.5 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău