România | Un proiect medical de tratare a pacienților cu COVID-19, în atenția OMS pentru a fi dat exemplu de bune practici

  • 23 Martie 2021 16:38
România | Un proiect medical de tratare a pacienților cu COVID-19, în atenția OMS pentru a fi dat exemplu de bune practici

Primarul Dominic Fritz a anunțat, marți, că unul dintre proiectele medicale implementate la Timișoara, Pandemic Controller, este în atenția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ar putea fi dat exemplu de bune practici într-un ghid elaborat de Organizația Mondială a Sănătății.

Proiectul implementat în toamnă facilitează schimbul de informații între medicii de familie și specialiștii Spitalului de boli Infecțioase "Victor Babeș" Timișoara, pentru a ajuta pacienții infectați cu SARS-CoV-2, cu forme ușoare sau medii, să fie monitorizați și tratați la domiciliu.

"OMS are un proiect care evaluează mai multe proiecte inovatoare în combaterea pandemiei. Ne-au contactat, au cerut mai multe informații. (...). Aplicația Timișoarei este în evaluare la OMS pentru a fi dată ca exemplu de bună practică în pandemie. Îi mulțumesc domnului doctor Virgil Musta și medicilor de familie pentru colaborare", a spus Dominic Fritz, într-o conferință de presă.

Șeful Secției de Boli infecțioase a Spitalului "Victor Babeș", dr. Virgil Musta, detalia la lansarea proiectului că acesta a fost gândit atât pentru situația în care sistemul de sănătate va fi copleșit de un număr mare de infectați cu SARS-CoV-2, cât și pentru pacienții care refuză internarea.

"Este un proiect unic în țară. Toți pacienții care se prezintă pentru evaluare la Spitalul 'Victor Babeș' sunt introduși pe această platformă, indiferent dacă ei necesită sau nu spitalizare. În momentul în care avem o investigație legată de un pacient, este introdusă în platforma care poate stabili dacă este o formă ușoară, medie sau severă. Formele severe sunt reținute în spital, dar avem foarte mulți pacienți chiar cu forme medii, care nu vor să se interneze. Aceștia beneficiază de sprijin din partea comunității (medicii de familie, n.r.) pentru că la un moment dat, unii dintre aceștia necesită oxigen. Medicii de familie trebuie să-i monitorizeze, să vadă acel moment, pentru că dacă se pierde acel moment, pacienții vor veni decompensați la spital, iar șansele de supraviețuire sunt foarte mici", a explicat dr. Musta.

Până acum, 300 de medici de familie folosesc aplicația cu ajutorul căreia au fost tratați peste 3.700 de pacienți. 

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,03 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău