România trimite două aeronave ale Forțelor Aeriene în Macedonia de Nord pentru a sprijini stingerea incendiilor de pădure din această țară

  • 07 August 2021 16:40
România trimite două aeronave ale Forțelor Aeriene în Macedonia de Nord pentru a sprijini stingerea incendiilor de pădure din această țară

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis sâmbătă că o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, din dotarea Forțelor Aeriene Române vor decola din Baza 90 Transport Aerian, cu destinația Skopje, Macedonia de Nord, pentru a acționa în sprijinul forțelor de intervenție din această țară, afectată de incendiile de pădure manifestate în ultimele zile, informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Aeronavele sunt deservite de aproximativ 15 de militari – piloți, personal navigant și personal auxiliar, transmite sursa citată.

Având în vedere situația gravă prin care trec mai multe țări din Europa, afectate de grave incendii, Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, în calitate de Punct național de contact, a notificat partenerii europeni asupra disponibilității de sprijin a României, iar prin portalul informațional dedicat CECIS (Common Emergency Communication and Information System) al Mecanismului de protecție civilă al UE, a fost precizată nevoia intervenției forțelor și mijloacelor oferite de România.

Pentru aeronavele Forțelor Aeriene Române este a doua misiune internațională de acest tip, prima având loc în luna iulie a anului 2018, în Grecia. 

Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, care poate transporta 6.000 de litri de apă (șase containere) la fiecare trecere, a acționat, din 2017 și până în prezent, și pentru stingerea a două incendii de pădure din România  – unul în zona localității Șvinița, din județul Mehedinți, și cel de-al doilea  în zona Buceș, munții Vulcan, la limita dintre județele Alba și Hunedoara.

Această acțiune de sprijin și de solidaritate în fața dezastrelor naturale nu este singulară, România a trimis vineri noaptea, spre Grecia, un ajutor  format din 108 pompieri salvatori cu 23 de autospeciale (6 autospeciale de stingere incendii de pădure, 2 cisterne, 1 centru de comandă, 4 containere Multirisc, 1 autocamion, 1 autocar de intervenție, 2 microbuze, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă).

Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul UE, permițând acordarea asistenței coordonate, eficace și rapide în sprijinul populațiilor afectate.

Capacitatea europeană de răspuns în situații de urgență este realizată prin punerea în comun, în mod voluntar, a resurselor alocate în prealabil de statele membre, în vederea desfășurării imediate în interiorul sau în afara UE.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență este nucleul operațional al mecanismului de protecție civilă: este activ non-stop și coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău