România trimite ajutoare în Tunisia. 13 medici și asistenți români, misiune de 21 de zile în țara grav afectată de pandemie
-
09 August 2021 11:24
România sprijină autoritățile din Tunisia în lupta împotriva pandemiei de Covid și trimite, luni, 180.000 de doze de vaccin produs de compania Astra Zeneca, teste antigen și materiale sanitare trimise cu o aeronavă. Totodată, 13 medici și asistenți vor avea o misiune de 21 de zile în țara grav afectată de virusul SARS-CoV-2, transmite MApN, potrivit Digi24.ro.
O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române va asigura transportul în Tunisia a aproximativ 180.000 de doze de vaccin anti COVID-19 produs de compania Astra Zeneca, teste antigen precum și materiale sanitare, pentru gestionarea pandemiei în această țară, notează sursa citată.
Dozele de vaccin vor fi transportate în cutii frigorifice, împreună cu elementele de răcire și dispozitive de monitorizare a temperaturii, puse la dispoziție de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" din București, care asigură respectarea lanțului frigorific până la destinație, la temperaturi de 2-8 grade C.
Materialele sanitare donate sunt măști FFP2 și FFP3, măști chirurgicale și teste antigen, precizează MApN.
De asemenea, o echipă medicală formată din 13 cadre medicale (cinci medici și opt asistenți medicali) se va deplasa în această țară pentru a oferi sprijin personalului sanitar tunisian în lupta cu virusul SARS-CoV-2.
România s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenței internaționale din partea guvernului tunisian, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă.
Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul UE, permițând acordarea asistenței coordonate, eficace și rapide în sprijinul populațiilor afectate.
Capacitatea europeană de răspuns în situații de urgență este realizată prin punerea în comun, în mod voluntar, a resurselor alocate în prealabil de statele membre, în vederea desfășurării imediate în interiorul sau în afara UE.
Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență este nucleul operațional al mecanismului de protecție civilă: este activ non-stop și coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre.