România și Suedia intenționează să organizeze un seminar comun
-
07 Mai 2015 16:57
![România și Suedia intenționează să organizeze un seminar comun România și Suedia intenționează să organizeze un seminar comun](https://media.radiochisinau.md/image/201505/640x360/radiochisinau_28e1b78e61f76810e38e2210c5a0774f.jpg)
România și Suedia intenționează să organizeze un seminar comun pe probleme de minerit, în vara acestui an, dedicat exclusiv experților din domeniu, informează, joi, 7 mai, ministerul român al Economiei, Comerțului și Turismului.
Secretarul de stat în MECT Maricel Popa, coordonator al domeniului politică industrială, resurse minerale ne-energetice și transport de gaze naturale, a discutat acest subiect cu ambasadorul Suediei la București, Anneli Lindahl Kenny.
Seminarul, la care vor participa companii suedeze și românești din domeniu, va avea loc în marja Forumului minier, ce se intenționează a fi organizat în luna iunie, la București, detaliile urmând a fi stabilite, de actorii implicați, în perioada următoare.
Ambasadorul Anneli Lindahl Kenny a manifestat dorința părții suedeze de realizare a unui schimb de idei între experți din cele două țări pe probleme de minerit sustenabil, protecția mediului și aplicarea legislației comunitare în domeniu.
În Uniunea Europeană, Suedia este cel mai mare producător de minereu de fier, al doilea producător de argint, aur, plumb și zinc și al treilea producător de cupru.
Colaborarea româno-suedeză, în acest moment, se referă în principal la domenii în care au și fost efectuate investiții suedeze - industrie, energie, comerțul cu ridicata, transport și servicii profesionale.
Cooperarea în domeniile energiei și mediului se află sub incidența Acordului bilateral de cooperare, unde sunt în curs de negociere sau derulare proiecte care vizează modernizarea sectorului energetic, în vederea respectării obligațiilor asumate prin Acordul de Aderare la UE, retehnologizarea unităților de producție a energiei din România, precum și cofinanțarea de proiecte în domeniul energiei.
Suedia ocupă locul 19 în topul investitorilor străini în România. La 31 decembrie 2014, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat un record istoric în relația bilaterală, de 843,17 milioane euro, cu 9,08% mai mult decât în anul 2013.
Exportul românesc a fost de 465,73 milioane euro, cu o creștere de 3,09% față de anul 2013, iar importul de produse suedeze a ajuns la nivelul de 377,45 milioane euro, în creștere cu 17,51% față de anul 2013.
Evoluțiile pozitive înregistrate de exportul românesc pe piața suedeză, în anul 2014, confirmă faptul că s-a reușit consolidarea unei baze solide, care nu mai depinde în proporție mare de factori conjuncturali, existând premise certe pentru atingerea în următorii doi ani a unui record absolut al schimburilor comerciale bilaterale de 1 miliard euro, cu exporturi românești de peste 550 milioane de euro.
La data de 31 martie 2015, erau înregistrate în România 1.357 societăți comerciale cu participare suedeză la capital, cu un volum total al capitalului social subscris de 267,34 milioane euro.