România și Germania, o nouă rundă de consultări pe probleme de securitate privind sprijinul pentru Ucraina și R. Moldova și apărarea înaintată pe flancul estic NATO
-
03 Martie 2023 09:28
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a primit joi, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, o delegație condusă de Dominik Mutter, director general adjunct pentru politica de securitate în cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, discuțiile bilaterale fiind urmate de o nouă rundă de consultări româno-germane pe probleme de securitate în format inter-instituțional MAE – MApN, informează MAE România, într-un comunicat de presă.
Discuția s-a referit la degradarea situației de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și la măsurile de combatere a amenințărilor de securitate din zonă, în special cele îndreptate împotriva Ucrainei și Republicii Moldova, arată comunicatul.
Secretarul de stat Iulian Fota a evocat, în acest context, semnificația specială acordată de România relației cu Germania, cu caracter strategic, reiterând interesul țării noastre pentru consolidarea consultărilor și cooperării în materie de securitate și apărare, în special în vederea asigurării stabilității și securității în Vecinătatea Estică.
A salutat noua viziune extinsă a Germaniei asupra conceptului de securitate și a exprimat încrederea că „punctul de cotitură” în politica externă și de securitate (die Zeitenwende), marcat prin discursul cancelarului Olaf Scholz din 27 februarie 2022, va oferi cadrul propice pentru consolidarea intensificată a cooperării între România și Germania în domeniul apărării și securității.
După întrevederea secretarului de stat Iulian Fota cu delegația germană, la sediul MAE, a avut loc o nouă rundă de consultări româno-germane pe probleme de securitate, la nivel de director general pentru afaceri strategice, în format inter-instituțional MAE-MApN, pentru discuții aprofundate privind cooperarea româno-germană în domeniul securității și apărării.
Partea română a prezentat părții germane sprijinul multi-dimensional al României pentru Ucraina, subliniind necesitatea acordării de asistență Kievului în domenii multiple. În egală măsură, a accentuat relevanța geostrategică a Republicii Moldova în actualul context regional de securitate și a evidențiat necesitatea unei cooperări aprofundate între UE, NATO și Republica Moldova pentru contracararea amenințărilor hibride, combaterea dezinformării și consolidarea comunicării strategice. A reiterat importanța întăririi, în continuare, a posturii Aliate și a accentuat necesitatea implementării cât mai rapide a deciziilor relevante ale Summitului de la Madrid, din iunie 2022, pentru realizarea Apărării Înaintate a NATO pe Flancul Estic.
Totodată, partea română a reafirmat importanța creșterii rezilienței partenerilor vulnerabili, în special Republica Moldova și Georgia. A subliniat consecințele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securității europene și euroatlantice și a salutat demersurile Aliaților din cadrul NATO de a-și spori prezența în România, ca parte a răspunsului Aliat la evoluțiile din regiunea Mării Negre.
Discuțiile au reconfirmat abordarea comună în ceea ce privește securitatea euroatlantică și principiile care trebuie să orienteze răspunsul la acțiunile agresive ale Federației Ruse, fiind agreată continuarea contactelor și cooperării în vederea adaptării răspunsului NATO și al UE la actualele evoluții de securitate. În context, au fost abordate oportunitățile de întărire a relației strategice dintre România și Germania, în baza valorilor și intereselor comune.