România se confruntă cu cea mai mare epidemie de rujeolă din ultimii ani. Cu toate acestea, rata imunizării a scăzut
-
17 Iulie 2017 10:47
Epidemia de rujeolă din România, dar și cazurile de îmbolnăvire înregistrate în Ucraina pun în alertă autoritățile din Republica Moldova, care atenționează că există pericolul ca infecția contagioasă să fie ”importată”. Rata de imunizare împotriva rujeolei este de 87,7 la sută în Republica Moldova, iar rata generală de imunizare este de aproximativ 90 la sută, fiind în continuă scădere. Pentru a preveni apariția epidemiilor, este necesară o rată de imunizare de cel puțin 95 la sută, arată datele oficiale.
Tot mai mulți părinți refuză să își vaccineze copiii din diverse motive. De cele mai multe ori, este vorba despre lipsă de informație sau de dezinformare, spun autoritățile. De asemenea, există culte religioase care se pronunță împotriva imunizărilor. Unii părinți spun că, pur și simplu, nu au încredere în calitatea vaccinurilor și se tem de consecințe grave asupra copiilor lor.
„Eu am trei copii, la doi am făcut vaccinurile, la al treilea, la un an nu le-am făcut încă. Tot mă tem, se întâmplă multe cazuri, spune o femeie.
- Autoritățile noaste spun că vaccinurile noastre sunt controlate, sunt bune...
Nu mai avem încredere, în ziua de azi.
Trebuie numaidecât de pus vaccinuri. Ca să nu se molipsească de boli și să fie protejați, este de părere un bărbat.
Noi primele vaccinuri le-am pus, dar pe al doilea nu l-am pus, nu ne-a dat voie medicul neurolog. Trebuie să trecem acum un aparat cu fetița și dacă ne voie, le punem, spune un alt bărbat.”
Autoritățile recunosc faptul că rata de imunizare cunoaște o tendință de descreștere în ultimii ani și dau asigurări că vaccinurile procurate sunt calitative, fiind pre-calificate de Organizația Mondială a Sănătății. O situație alarmantă a apărut în contextul epidemiei de rujeolă din România, unde până acum au decedat 31 de copii nevaccinați, spune șeful Centrului de profilaxie specifică al Centrului Național de Sănătate publică, Anatolie Melnic.
„Situația e tensionată nu doar în România, dar și în Ucraina, inclusiv în regiunile limitrofe cu Republica Moldova, precum Odessa, Cernăuți, Ivano Frankovsk. În Odessa este caz de deces de rujeolă. În Bulgaria este situația tensionată, în Italia, în Spania. Există pericolul ca cei nevaccinați să contacteze acolo boală și să o importe, să o aducă în țară.”
În Republica Moldova, ultimele cazuri de rujeolă au fost înregistrate în raionul Soroca, în 2014, fiind importate din Federația Rusă. Aceste cazuri au fost cu succes tratate, a mai spus Anatolie Melnic.
În ultimii ani, se atestă o tendință de diminuare a acoperirii vaccinale, o rată generală de imunizare mai joasă fiind înregistrată în regiunea transnistreană, mai arată datele Centrului de Sănătate Publică. În R. Moldova vaccinarea copiilor este obligatorie, iar admiterea în școli și grădinițe se face doar dacă aceștia au toate vaccinurile făcute la zi. O hotărâre a Curții Constituționale din ianuarie 2013 a lăsat în vigoare legea care nu permite înmatricularea copiilor în instituții de învățământ, dacă nu sunt vaccinați.