România se află pe primul loc în NATO după alocările bugetare pentru înzestrare

  • 16 Martie 2018 19:50
România se află pe primul loc în NATO după alocările bugetare pentru înzestrare

România se află pe primul loc în NATO la alocări bugetare pentru înzestrare, potrivit raportului anul al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN).

„MApN salută raportul anual al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, făcut public ieri, 15 martie, la sediul Alianței. Conform documentului, cheltuielile României în ceea ce privește bugetul apărării au crescut semnificativ în 2017, apropiindu-se de pragul de 2% din PIB. Procentul cheltuit pentru înzestrare situează țara noastră pe primul loc în cadrul Alianței, cu 33 la sută. Tot pe primul loc, România se află și în ceea ce privește rata creșterii bugetului apărării, comparativ cu anul precedent”, precizează MApN.

Potrivit sursei citate, după aproape un deceniu, România a reușit, în 2017, să contracareze subfinanțarea Armatei, a alocat Apărării 2% din PIB și va continua să facă acest lucru până în 2026.

În baza execuției bugetului pe anul 2017, cheltuielile pentru Apărare au fost de 14,764 miliarde de lei, 33 de procente din această sumă fiind direcționate pentru achiziții de echipamente majore, adică 1,81% din PIB-ul estimat la momentul aprobării bugetului, clasând România pe locul 6 în cadrul NATO la acest indicator, precizează MApN.

Conform aceleiași surse, în anul 2016, bugetul Apărării a fost de 11,230 miliarde lei, în timp ce în 2017 a fost de 16,322 miliarde lei. Creșterea a fost de 5,092 miliarde lei, adică peste 45 de procente, fiind una dintre cele mai mari creșteri a cheltuielilor pentru Apărare.

„Astfel, se reconfirmă angajamentul de substanță pentru îndeplinirea obligațiilor ce revin României pe toate temele importante de pe agenda NATO, fundamentat pe decizia națională de asigurare a resurselor bugetare necesare pentru modernizarea și consolidarea capabilităților de apărare. Se pune în practică, astfel, angajamentul asumat în Țara Galilor în acest domeniu - Defence Pledge. Prin finanțarea adecvată a programelor de achiziții de echipamente/tehnică esențiale pentru înzestrarea structurii de forțe și revitalizarea unor sisteme de echipamente și tehnică militară existente, abordate cu prioritate anul trecut și pe parcursul acestui an, țara noastră demonstrează că își îndeplinește obligațiile ca membru al NATO și că este un aliat credibil și predictibil în această regiune a Europei", mai precizează comunicatul MApN. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău