România se află pe locul al doilea la nivelul UE în ce privește administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID

  • 24 Februarie 2021 09:28
România se află pe locul al doilea la nivelul UE în ce privește administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID

România se află pe locul al doilea la nivelul Uniunii Europene și pe locul șase la nivel mondial în ce privește administrarea celei de-a doua doze de vaccin, raportat la suta de locuitori, a anunțat președintele Comitetului Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 de la București, Valeriu Gheorghiță, potrivit Agerpres.

"Comparativ cu țările membre ale Uniunii Europene, în momentul de față, pot să vă spun că în ceea ce privește numărul dozelor administrate la suta de persoane, suntem pe locul trei, cu un procent de 7,26. În ceea ce privește numărul de persoane vaccinate cu cele două doze, practic cu schema completă de vaccinare, vorbim de o rată de acoperire vaccinală de 3% din populația eligibilă și suntem pe locul al doilea, alături de Danemarca; pe prima poziție este Malta. Raportat la nivel global, România este pe locul șase în ceea ce privește administrarea celei de-a doua doze, practic, ca număr total de persoane vaccinate cu schemă completă raportat la suta de locuitori", a declarat Valeriu Gheorghiță, marți, la Palatul Victoria.

Totodată, acesta a atras atenția asupra faptului că luni au apărut date noi referitoare la eficiența vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca, în urma unui studiu realizat în Scoția pe aproximativ 5,4 milioane de persoane, dintre care peste 1,1 milioane au fost vaccinate cu prima doză, restul de 3,2 milioane fiind nevaccinate. Valeriu Gheorghiță a declarat că datele sunt "cât se poate de bune" în ceea ce privește eficiența raportat la numărul de persoane diagnosticate cu COVID-19 care au necesitat internare.

"Practic, ce s-a observat a fost că după un interval de aproximativ 28 de zile de la administrarea primei doze, eficiența vaccinurilor a fost de peste 85% pentru vaccinul produs de la compania BioNTech-Pfizer și peste 94% pentru vaccinul produs de compania Oxford-AstraZeneca în ceea ce privește internarea pacienților diagnosticați cu COVID-19. Aceste date, repet, sunt comparative față de persoanele nevaccinate, ceea ce arată două lucruri importante. Pe de o parte, este important ca la vaccinul produs de compania BioNTech-Pfizer să efectuăm rapelul la timp. De ce? Pentru că datele din monitorizare au arătat că după cele 28 de zile, rata de eficiență scădea progresiv, deci este important să facem rapelul și, de asemenea, confirmă încă o dată eficiența vaccinului de la AstraZeneca față de formele severe de îmbolnăvire, față de internare și, implicit, față decese prin această boală și, de asemenea, confirmă faptul că distanța dintre cele două doze este importantă în ceea ce privește creșterea eficienței acestui tip de vaccin", a spus el.

În ce privește platforma de programare, a precizat:
- 476.528 de persoane sunt programate pentru prima doză cu vaccinul Pfizer și 614.000 pentru doza de rapel, ultima zi de programare fiind 17 aprilie;
- 118.000 de persoane sunt programate pentru prima doză cu vaccinul AstraZeneca și 201.000 pentru doza de rapel, ultima zi de programare fiind la jumătatea lunii martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău