România | Repatriere de urgență a personalului Ambasadei României la Kabul

  • 04 Septembrie 2019 13:54
România | Repatriere de urgență a personalului Ambasadei României la Kabul

Întreg personalul diplomatic al Ambsadei de la Kabul urmează să fie transportat în România cât mai repede. După atacul terorist, care a avut loc în noaptea de luni spre marți, sediul ambasadei a fost serios afectat și deocamdată nu mai poate fi folosit, scrie RRA.

Un român de 43 de ani, membru al echipei de securitate a murit.

Cealaltă persoană rănită în atentat este în stare stabilă. Ea se află într-un spital la o baza militară aliată și când va putea fi transportat și va fi adus acasă.

De altfel, Ministrul de externe, Ramona Mănescu a declarat la RRA că atacul talibanilor asupra ambasadei a durat câteva ore, iar românul din echipa de securitate și-a pierdut viața apărându-și colegii.

Carmen Gavrilă a vorbit despre incident cu ministrul de externe.

Ramona Mănescu: A fost vizată ambasada noastră, din nefericire. A fost un atac cu mașini capcană, după care un atac armat a continuat pentru o perioadă destul de lungă de timp asupra misiunii României la Kabul. Au continuat atacul și au incendiat câteva căldiri anexe. Am pierdut în mod tragic un om din echipa de securitate, un om care efectiv și-a sacrificat viața pentru a o salva pe a celorlalți, un om tânăr căruia nu putem decât să îi rămânem datori și nu putem decât să îl onorăm așa cum se cuvine. Colegul care este rănit primește îngrijiri și în momentul în care medicii își vor da acordul va fi transportat în țară. Între timp suntem în contact și cu familia și sperăm cât mai repede să îi putem aduce în țără pe cei care au rămas acolo.

Reporter: În ce stare este sediul ambasadei acum? Mai poate fi folosit?
Ramona Mănescu: În momentul acesta nu poate fi folosit. Va trebui să ne gândim la o variantă alternativă până când se vor face toate reparațiile. Până atunci însă, colegii noștri sunt găzduiți fără niciun fel de probleme într-un loc foarte sigur, într-o bază militară NATO.

Reporter: Țintele predilecte în general în astfel de zone de conflict sunt reprezentanții marilor puteri. România e de obicei o țară simpatizată în aceste zone. S-a schimbat ceva în acest sens în ce privește România?
Ramona Mănescu: Nu s-a schimbat nimic. Nu are legătură simpatia față de români și față de România cu rațiunea pe care o are un terorist atunci când atacă. Este vorba de un atac terorist asupra unei misiuni în Afganistan, este misiunea unui stat european, nu are legătură cu simpatia sau antipatia față de România.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă au transmis condoleanțe familiei îndoliate. Șeful statului și prim-ministrul au condamnat ferm atacul terorist și au exprimat din nou angajamentul profund pentru combaterea terorismului și sprijinul pentru acțiunile de instaurare a păcii în Afganistan.

România este una dintre primele cinci state contributoare la Misiunea NATO din Afganistan, cu peste 760 de militari dislocați în acest teatru de operații. Participă la misiunile din Afganistan încă din ianuarie 2002.

Sursa:RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău