România poate doborî dronele Rusiei, dar NATO introduce o nuanță importantă „înainte de a deschide focul”

  • 17 Septembrie 2023 16:15
România poate doborî dronele Rusiei, dar NATO introduce o nuanță importantă „înainte de a deschide focul”

România are capacitatea să doboare drone de tip Shahed 136 folosite intens de Rusia pentru a ataca porturile ucrainene de la Gurile Dunării, în imediata apropiere a granițelor țării noastre. Despre acest aspect a vorbit oficialul NATO Jamie Shea, purtător de cuvânt al Alianței.

Amintim că în cursul acestor zile au fost identificate pe teritoriul României componente a trei drone. Două au căzut în apropiere de localitatea Plauru, aflată în imediata apropiere a graniței cu Ucraina, pe Dunăre, zonă intens lovită de Rusia cu scopul de a submina capacitatea Ucrainei de a transporta cereale. O a treia dronă a fost identificată în această săptămână în apropiere de localitățile Nufărul și Victoria, aflate la peste 20 de kilometri de Dunăre, scrie Defense Romania.

Avem confirmarea că cea de-a doua dronă și cea de-a treia sunt drone rusești, existând inscripții pe ele Geran 2. Geran 2 e denumirea dată de ruși dronelor kamikaze iraniene Shahed 136 pe care le-au achiziționat de la Iran și a căror producție au mutat-o pe teritoriul Federației Ruse.

Ca urmare a incidentelor au fost aplicate mai multe măsuri, inclusiv dislocarea mai aproape de graniță a sistemelor de apărare antiaeriană aflate în dotarea Armatei noastre. 

România are capacitatea de a doborî drone Shahed rusești, dar Alianța introduce o nuanță importantă înainte de „deschiderea focului”

 Într-un interviu acordat postului ucrainean Channel 24, oficialul NATO Jamie Shea a declarat că România are capacitatea de a doborî dronele rusești Shahed 136, atât prin capabilități proprii cât și prin cele ale partenerilor occidentali prezenți în țara noastră. Acesta introduce însă o nuanță importantă: Doar în cazul în care atacul e perceput ca o intenție de a lovi teritoriul românesc.

„Cu ajutorul sistemelor NATO și sistemelor proprii România are capacitatea de a doborî aceste drone, în special cele  Shahed iraniene care nu zboară atât de rapid și sunt destul de mari. Ele pot deveni o țintă”, a precizat oficialul NATO, care a subliniat însă că pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie ca incidentul să fie perceput ca un atac asupra teritoriului național.

Jamie Shea a făcut referiri în presa ucraineană și despre celebrul Articol 5 al Tratatului de la Washington care menționează că un atac asupra unui membru NATO implică un răspuns militar din partea întregii Alianțe.

„Sigur, Rusia poartă responsabilitatea nu Ucraina, Rusia lansează aceste drone kamikaze cu scopul de a distruge hambare, clădiri și a ucide civili. Dar în ceea ce privește referirea la Articolul 5, depinde foarte mult de evaluarea situației în contextul în care un astfel de atac țintește deliberat o țară membră NATO. Adică e un atac intenționat nu un accident”, a mai precizat Shea.

El a adăugat faptul că e foarte dificil de interceptat componente ale acestor drone care se prăbușesc pe teritoriul NATO, dacă UAV-urile sunt lovite de antiaeriana ucraineană.

„Dacă o dronă e lovită aceasta se rupe în 1.000 de bucăți mici care cad la pământ. E foarte greu de interceptat aceste componente”, a subliniat purtătorul de cuvânt al NATO.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău