România poate acoperi în totalitate necesitățile de gaze naturale ale Republicii Moldova
-
04 Noiembrie 2016 13:46
România ar putea acoperi în totalitate necesitățile de gaze naturale ale Republicii Moldova începând cu anul 2020, odată cu finalizarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.
Realizarea mai multor proiecte în domeniul energetic, atragerea investițiilor și cooperarea transfrontalieră au fost discutate astăzi, la Chișinău, în cadrul lucrărilor Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova și România.
Din 2020, Republica Moldova ar putea primi peste 2,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, aproape dublu față de necesități, după finalizarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. La o înțelegere în acest sens s-a ajuns după încheierea lucrărilor Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova și România.
Potrivit vicepremierului Republicii Moldova, Octavian Calmâc, au fost deja începute proiectările, iar în toamna lui 2017 va fi desfășurat tenderul care va stabili și compania care va realiza lucrările.
”Un subiect aparte de discuții a fost colaborarea noastră pe mai multe platforme, în special în ceea ce privește punerea în aplicare a Acordului de asociere cu UE și valorificarea potențialului acestuia, prin extinderea schimburilor comerciale, valorificarea oportunităților care ne sunt oferite, atragerea investițiilor, dezvoltarea mai multor obiecte de infrastructură. Am discutat și despre finalizarea lucrărilor la gazoductul Ungheni-Chișinău, care ar putea începe în 2019 și care ar asigura Republica Moldova cu 1,5-2,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Au fost purtate discuții și pe alte domenii, ca agricultura, protecția consumatorilor, infrastructura calității, acolo unde Republica Moldova are cele mai mari constrângeri”, a declarat Octavian Calmâc.
De asemenea în cadrul discuțiilor au fost convenite domeniile strategice în care România este gata să investească pentru a moderniza și dezvolta infrastructura din sectorul energiei electrice din Republica Moldova. În particular s-a convenit asupra finalizării studiului de fezabilitate și începerii proiectării lucrărilor complementare la interconexiunile de electricitate Isaccea - Vulcănești - Chișinău, Iași - Ungheni - Strășeni și Suceava - Bălți, precum și la construcția stațiilor ”back-to-back” pentru fiecare linie în parte.
După cum a menționat vicepremierul român Costin Grigore Borc, ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, acestea vor permite interconectarea sistemelor energetice ale celor două țări, iar România va putea exporta energie electrică ieftină în stânga Prutului, odată cu finalizarea lucrărilor la cele două reactoare de la Centrala de la Cernavodă.
Insert: Borc
Interconectarea pe care noi am început-o deja între România – Bulgaria – Austria și care va continua cu diversificarea spre Republica Moldova și Ucraina sunt esențiale atât pentru securitatea energetică a României, cât și pentru interconectarea și securitatea în regiune. Odată cu finalizarea lucrărilor la cele două unități de la centrala de la Cernavodă, România va avea un surplus de energie, pe care am putea să o exportăm în Republica Moldova. România este și va fi și în continuare un susținător fidel al Republicii Moldova, un pionier al aspirațiilor europene ale Chișinăului, iar Chișinăul oricând poate miza pe ajutorul Bucureștiului.
În cadrul lucrărilor comisiei s-a discutat și despre posibilitatea exporturilor produselor de origine animalieră în România și țările Uniunii Europene, care ar putea fi reluate din primăvara anului viitor, odată cu vizita la Chișinău a unei comisii speciale ce ar putea include Republica Moldova în lisa țărilor terțe, pasibile de export.
La finalul sesiunii au fost semnate patru documente importante ce vizează mai multe aspecte de colaborare bilaterală în domenii precum Protecția Consumatorilor, intensificarea colaborării în domeniul prevenirii și combaterii fraudelor vamale, precum și acordul în domeniul parcurilor industriale.