România pledează ferm pentru înființarea Parchetului European, care va investigha fraude la nivel european

  • 29 Martie 2017 15:31
România pledează ferm pentru înființarea Parchetului European, care va investigha fraude la nivel european

România și alte 12 state membre au decis marți în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne lansarea unei cooperări consolidate în privința înființării Procurorului Public European, exemplu pe care președintele Klaus Iohannis și Guvern l-au indicat ca o dovadă a faptului că România se află în nucleul dur al UE în contextul avansării integrării europene.

Conform unui comunicat al Consiliului UE remis CaleaEuropeana.ro, miniștrii Justiției din țările UE au discutat marți chestiunea înființării Biroului Procurorului European, iar România se află printre statele care au semnat scrisoarea ce declanșează procedura de instituire a cooperării consolidate cu privire propunerea de Regulament vizând instituirea Parchetului European.

Avem convingerea că participarea României la această formă de cooperare consolidată va contribui la crearea unei instituții eficiente, capabile să acționeze în mod uniform la nivel european. Mai mult decât rațiunile practice care stau la baza instituirii sale, susținerea noastră față de acest proiect are în vedere și dimensiunea sa simbolică, faptul că această instituție ar reprezenta un punct de cotitură în consolidarea spațiului de libertate, securitate si justiție în UE”, a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiției, după ce a semnat în numele României scrisoarea respectivă, informează un comunicat al Ministerului Justiției.

Țările care au semnat scrisoarea prin care s-a declanșat procedura de instituire a cooperării consolidate privind instituirea Parchetului European sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia si Spania.

Scopul regulamentului privind EPPO este de a institui un Parchet European. Parchetul European ar fi un organism independent al Uniunii având autoritatea, în anumite condiții, de a investiga și de a urmări în justiție fraudele îndreptate împotriva UE și alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale Uniunii. Acesta ar reuni eforturile europene și naționale de asigurare a respectării legii, pentru a contracara fraudele îndreptate împotriva UE.

În contextul dezbaterilor recente cu privire la Europa cu mai multe viteze și scenariile creionate în Carta Albă a Comisiei Europene, opțiunea cooperării consolidate – lansată prin Tratatul de la Amsterdam din 1999 – a fost readusă în discuție, întocmai pentru a arăta că variante de cooperare între mai multe state UE care doresc să aprofundeze colaborarea în anumite sectoare există și poate fi eficientă.

Cooperarea consolidată permite ca cel puțin 9 state membre UE să stabilească între ele o cooperare mai strânsă și să acționeze într-un domeniu fără să se aștepte ca toate celelalte state să fie de acord.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău