România | Peste 15.000 de persoane participă la protestul din București

  • 05 Noiembrie 2017 18:16
România | Peste 15.000 de persoane participă la protestul din București

Mii de persoane s-au adunat în Piața Victoriei, la protestul împotriva modificărilor la legile justiției și au plecat în marș spre Parlament, scandând ”Justiție, nu corupție”, ”Nu vrem să fim o nație de hoți”, ”Jos Guvernul”. Numărul protestatarilor din București a ajuns la peste 15.000. Ei merg în marș spre Parlament, iar traficul rutier este blocat pe un sens pe Bulevardul Magheru și pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

UPDATE 20:43 - Protestatarii din București au ajuns în fața Parlamentului și strigă ”DNA să vină să vă ia”

 Protestatarii din București au ajuns în fața Parlamentului și strigă ”DNA să vină să vă ia”. Numărul lor a crescut la peste 15.000, coloana întinzându-se din Piața Constituției până dincolo de Piața Unirii.

UPDATE 19:38 - Peste 10.000 de oameni la protestul din București. Traficul rutier este blocat pe un sens pe Bulevardul Magheru

Numărul protestatarilor din București a ajuns la peste 10.000. Aceștia merge în marș spre Parlament, iar traficul rutier este blocat pe un sens pe Bulevardul Magheru și Bulevardul Nicolae Bălcescu.

Oamenii s-au oprit câteva minute în Piața Universității, unde au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluției din 1989, au cântat Imnul național și au scandat ”România, trezește-te!”.



Inițial, câteva mii de oameni se adunaseră în Piața Victoriei, iar la ora 19.00 au plecat în marș spre Parlament pentru a protesta față de modificările la legile justiției.

UPDATE 19:00 - Câteva mii de oameni s-au adunat în Piața Victoriei și au plecat în marș spre Parlament

Câteva mii de oameni s-au adunat în Piața Victoriei și au plecat în marș spre Parlament pentru a protesta față de modificările la legile justiției.

Oamenii scandează ”Justiție, nu corupție”, ”Nu vrem să fim o nație de hoți”, ”Jos Guvernul”, ”PSD ciuma roșie”, au steaguri tricolore, suflă în vuvuzele și bat în tobe.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 18:40 - Traficul rutier este blocat parțial în Piața Victoriei; nu se mai circulă dinspre Bulevardul Kiseleff. Sunt peste 1.500 de oameni

Traficul rutier este blocat parțial în Piața Victoriei, unde s-au adunat peste 1.500 de oameni care protestează față de modificările la legile justiției. Nu se mai circulă dinspre Bulevardul Kiseleff, iar oamenii continuă să soseacă în fața Guvernului.



Oamenii scandează ”Justiție, nu corupție”, ”Nu vrem să fim o nație de hoți”, ”Jos Guvernul”.

Proteste față de proiectele de modificare a legilor justiției au fost anunțate, pe Facebook, pentru duminică seara, atât în București, cât și în mai multe orașe din țară. Manifestații asemănătoare sunt anunțate pentru duminică și în diaspora, în orașe precum Paris, Berlin, Roma, Zurich.

„Proiectul de modificare la Legilor Justiției a ajuns deja în Parlament și urmează să fie supus dezbaterii și votului în plen. Inspecția Judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiției. Numirea procurorilor-șef de către ministru, fără control din partea președintelui înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice. Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar însemna un dezastru pentru România și cetățenii ei. Ne putem lua adio de la o justiție independentă. Nu suntem singuri în această luptă. De la Magistrați la Președinte și Comisia Europeană, cu toții s-au poziționat împotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi să acționeze și să nu legitimeze încercarea corupților de a controla Justiția”, se arată pe paginile de Facebook ale evenimentelor.

Alte proteste vor fi organizate în Craiova (Piața Mihai Viteazu), Cluj-Napoca (Piața Unirii), Galați (Prefectură), Târgu Mureș (Prefectură), Iași (Piața Unirii), Constanța (Prefectură), Oradea (Piața Unirii), Timișoara (Piața Victoriei), Sibiu (Piața Mare), Brașov (Prefectură), Rădăuți (Catedrală, cu marș spre Primăria Rădăuți), Focșani (Piața Unirii), Târgu Ocna (Primărie).

De asemnea, și românii din diaspora și-au anunțat susținerea pentru cei de la București, organizând manifestații asemănătoare și în Berlin (în fața Ambasadei), Zurich, Roma și Paris.

„Berlinul a protestat cot la cot cu România în timpul protestelor #rezist din februarie 2017 și a venit momentul să o facem din nou. Diaspora Civică Berlin vă invită să luați atitudine și să vă poziționați împotriva modificărilor legislative în justiție participând duminică, 5 noiembrie la protestul care va avea loc în Berlin. Pentru că un lucru e cert: doar împreună rezistăm și doar împreună construim”, este mesajul de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Pe pagina evenimentului, peste 10.000 de oameni au anunțat că merg la proteste.

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloș, a precizat, sâmbătă, că nu susține propunerile PSD-ALDE de modificare a legilor justiției și a anunțat că va fi alături de manifestanți, în stradă, la protestele care încep duminică. Platforma România 100 a făcut un ”apel la acțiune și implicare”.

Și președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că i-a îndemnat pe membrii și pe simpatizanții partidului să participe la protestele anunțate pentru duminică seară împotriva modificărilor la legile justiției.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că procedura de legiferare a fost viciată prin modul de promovare a legilor privind justiția, iar modificările dorite duc la ”ciopârțirea” legilor. În privința conținutului proiectelor pe justiție, șeful statului a spus că unele prevederi din aceste modificări sunt ”bune, oportune și necesare”. ”Însă, de la a corecta legislația, ceea ce în esență ar fi fost un lucru bun, până la a ciopârți, e cale lungă și nu ar trebui să o parcurgem”, a subliniat Klaus Iohannis.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a răspuns președintelui, declarând vineri, într-o conferință de presă, că era obligat prin lege, dar și prin decizia recentă a Curții Constituționale, să meargă la Comisia juridică din Parlament, care l-a convocat pentru a prezenta proiectul de modificare a legilor justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor Justiției, argumentând că acesta "nesocotește" în aspecte esențiale garanții fundamentale privind funcționarea sistemului judiciar și contravine dispozițiilor constituționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău