România, la o reuniune NATO în format restrâns la Haga: Klaus Iohannis va pleda pentru apărare înaintată pe flancul estic, întărirea relațiilor NATO-Ucraina și sprijinirea R. Moldova

  • 26 Iunie 2023 12:47
România, la o reuniune NATO în format restrâns la Haga: Klaus Iohannis va pleda pentru apărare înaintată pe flancul estic, întărirea relațiilor NATO-Ucraina și sprijinirea R. Moldova

Președintele român Klaus Iohannis va participa marți, 27 iunie 2023, la Haga, Regatul Țărilor de Jos, la o reuniune în format restrâns, dedicată pregătirii summitului NATO de la Vilnius, la invitația prim-ministrului Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, la întâlnire urmând să mai fie prezenți președinții Lituaniei și Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei și Norvegiei, precum și secretarul general al NATO, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Klaus Iohannis va discuta cu liderii prezenți la întâlnire despre principalele teme de pe agenda Summitului, cu accent pe necesitatea progreselor concrete în implementarea integrală a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 și adoptarea de noi măsuri, precum și pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la NATO.

O atenție specială va fi acordată angajamentului susținut al Alianței pentru Ucraina, atât din perspectiva sprijinului practic pentru consolidarea capacităților de apărare și a rezilienței sale, cât și al întăririi componentelor de fond ale relației politice NATO-Ucraina.

Totodată, președintele României va sublinia necesitatea unor decizii clare la Summit privind progresul concret al Ucrainei pe calea aderării la NATO, inclusiv în conformitate cu Declarația Comună semnată împreună cu președintele Volodîmîr Zelenski privind integrarea euroatlantică a Ucrainei, la 1 iunie 2023, în marja Summitului Comunității Politice Europene din Republica Moldova.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis va evidenția relevanța dezvoltării asistenței Aliate pentru consolidarea capacităților de apărare și rezilienței Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău