România, invitată de Joe Biden la Summitul Democrațiilor. 110 țări și teritorii vor participa la reuniunea care prefigurează concurența dintre democrații și autocrații

  • 24 Noiembrie 2021 10:42
România, invitată de Joe Biden la Summitul Democrațiilor. 110 țări și teritorii vor participa la reuniunea care prefigurează concurența dintre democrații și autocrații

Președintele Joe Biden a invitat 110 țări și teritorii la summit-ul său virtual dedicat democrației din luna decembrie, printre invitați numărându-se principalii aliați occidentali ai Statelor Unite, informează AFP, potrivit Agerpres.

Președintele american a fost clar chiar de la sosirea sa la Casa Albă în luna ianuarie: lupta dintre democrații și autocrații, acestea din urmă întruchipate în opinia sa de China și Rusia, se află în centrul politicii sale externe.

“Summitul pentru democrație”, un angajament al campaniei sale electorale a cărui primă ediție va avea loc online pe 9 și 10 decembrie, urmând ca o întâlnire față în față să fie organizată în 2022, este una din piesele de rezistență ale acestei priorități de politică externă.

Lista țărilor invitate a fost publicată marți pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, iar România și Republica Moldova se numără printre țările invitate.

În ce o privește, România și-a manifestat în multiple rânduri susținerea pentru summitul convocat de Joe Biden din perspectiva asigurării președinției Comunității Democrațiilor.

Deloc surprinzător, principalii rivali ai Washingtonului, China și Rusia, nu figurează printre invitați.

Nici Turcia, aliată a Washingtonului în cadrul NATO dar al cărei președintele Recep Tayyip Erdogan a fost calificat drept “autocrat” de către Joe Biden, nu figurează printre țările participante și nici Ungaria premierului Viktor Orban.

În schimb, președintele Biden a invitat Taiwanul. Prezența Taipeiului la summit-ul virtual ar urma să contribuie la menținerea tensiunile deja ridicate cu China din ultimele săptămâni referitoare la destinul insulei.

India, deseori denumită “cea mai mare democrație a lumii”, este invitată în pofida criticilor frecvente din partea apărătorilor drepturilor omului la adresa prim-ministrului său naționalist Narendra Modi. La fel și Pakistanul, în ciuda relației sinuoase cu Washingtonul.

Din regiunea Orientului Mijlociu, Israelul și Irakul sunt singurele țări invitate la această întâlnire. Aliații tradiționali arabi, Egipt, Arabia Saudită, Iordania, Qatar și Emiratele Arabe Unite vor fi absente.

Președintele Joe Biden a invitat și Brazilia, care este condusă de controversatul președinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Din Europa, și Polonia este reprezentată, în pofida tensiunilor recurente în relația dintre Varșovia și Uniunea Europeană privind respectarea statului de drept.

Din partea continentului african, R.D. Congo, Kenya, Africa de Sud, Nigeria și Niger se numără printre țările invitate.

Pentru un prim summit “există motive întemeiate pentru a avea o gamă largă de actori prezenți deoarece permite un schimb mai bun de idei”, a declarat pentru AFP, înainte de publicarea listei, Laleh Ispahani din partea Open Society Foundation.

În opinia sa, mai degrabă decât să facă din acest summit o întâlnire anti-China,”ceea ce ar reprezenta o oportunitate pierdută”, președintele Joe Biden trebuie să profite de aceste întâlniri care vor reuni atât lideri cât și reprezentanți ai societății civile pentru “a aborda criza reprezentată de declinul sever al democrației în întreaga lume, inclusiv în cazul unor modele relativ puternice, precum Statele Unite”.

Acest summit este organizat în contextul în care democrația a suferit multe eșecuri în ultimele luni în țări în care Statele Unite și-au pus mari speranțe: Sudan și Myanmar, teatre ale unor lovituri de stat militare, Etiopia, pradă unui conflict ce riscă să ducă la dezintegrare sau chiar Afganistan, unde talibanii au revenit la putere ca urmare a retragerii americane, după 20 de ani de eforturi de democratizare.

Statele Unite au fost înscrise pentru prima dată pe lista “democrațiilor în regres”, în principal din cauza degradării din perioada administrație Trump, potrivit unui raport de referință publicat de organizația interguvernamentală International IDEA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău