România introduce cartea de identitate electronică. Prima va fi emisă gratuit, următoarele vor fi cu plată

  • 11 Februarie 14:37
România introduce cartea de identitate electronică. Prima va fi emisă gratuit, următoarele vor fi cu plată

România face pași în procesul de digitalizare a Stării Civile, un proiect aflat în faza finală de implementare. După integrarea bazelor de date din întreaga țară, cetățenii vor putea obține documentele de stare civilă mult mai rapid și mai simplu, indiferent de locația lor. Printre noile măsuri adoptate se numără și introducerea cărții de identitate electronice, un proiect amplu care va transforma modul în care românii își gestionează documentele oficiale.

Începând cu 2013, județul Constanța a fost un pionier în digitalizarea documentelor de stare civilă. La acea vreme, autoritățile locale au demarat un proiect de scanare a actelor de stare civilă, proces care a presupus investiții din fonduri proprii. De-a lungul anilor, sistemul informatic a fost extins și îmbunătățit, iar până în prezent au fost digitalizate aproximativ 2,5 milioane de acte. Acest sistem a permis o gestionare mai eficientă a documentelor și un timp de răspuns mult mai rapid pentru cetățeni, scrie BZI.ro.

Pe măsură ce digitalizarea s-a extins la nivel național, peste 100 de milioane de documente de stare civilă din toată țara au fost integrate în sistemul național. Potrivit directorului Direcției generale de Evidența Persoanelor din Județul Constanța, Ion Constantin, digitalizarea are numeroase avantaje, dar și anumite restricții, cel puțin la început. Un exemplu în acest sens este imposibilitatea oficierii căsătoriilor în locații externe față de instituțiile publice, din cauza noii aplicații online securizate gestionate de STS. În viitor, însă, se preconizează că vor fi posibile și astfel de ceremonii în locații offline, pe măsură ce sistemul va evolua.

„Acest proces de informatizare, care are beneficiile lui, vine la pachet și cu o serie de restricții. Până în septembrie anul trecut legislația permitea stării civile ca oficierea căsătoriilor să se facă și în afara instituției. Acum, această aplicație care este în mediul online într-o rețea securizată, gestionată de STS, nu ne mai permite să mergem în alte locații. Odată cu dezvoltarea acestei aplicații, în timp vom putea merge să oficiem ceremonii și în alte locații când vom putea opera date și în sistem offline. Ceea ce este important pentru viitor, prin implementarea acestui proiect de digitalizare, se referă la faptul că un cetățean care nevoie de un document pe care îl are într-o altă zonă a țării, nu va mai fi nevoit să se deplaseze până acolo. Își va putea face un cont pe aplicația națională și va solicita acolo documentele de care are nevoie“, a spus Ion Constantin.

Cum vor fi emise actele de identitate

Un alt aspect important al digitalizării este introducerea cărții de identitate electronice, un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit lui Ion Constantin, prima carte de identitate electronică va fi emisă gratuit pentru fiecare cetățean, iar procesul de emitere va fi disponibil în curând. Acest proiect va aduce multe avantaje pentru cetățeni, inclusiv un acces mai rapid și mai simplu la documentele de identitate, prin intermediul unui sistem online centralizat. Totodată, în viitor, cetățenii vor putea solicita diverse documente din orice colț al țării, fără a fi nevoie să se deplaseze în localitatea unde au fost emise.

„Al doilea proiect în care suntem implicați major este cel de trecere la Cartea de Identitate Electronică. Este un proiect major care vine cu multe modificări și cu multe avantaje pentru cei care vor deține această carte electronică. Printr-un proiect finanțat prin PNRR, prima carte electronică pentru fiecare cetățean va fi gratuită. Este un proiect amplu în care sunt implicate mai multe instituții“, a afirmat Ion Constantin.

Pe lângă beneficiile evidente ale digitalizării, acest proces aduce și o serie de provocări, dar autoritățile române sunt pregătite să le gestioneze pe măsură ce tehnologia avansează. În plus, după prima carte de identitate electronică emisă gratuit, următoarele vor fi disponibile contra unei taxe, ceea ce va contribui la sustenabilitatea proiectului pe termen lung.

Aceste măsuri fac parte dintr-o reformă mai largă care urmărește să aducă România în rândul țărilor europene cu soluții digitale în administrarea documentelor oficiale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-2,76
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:5,14 m/s
Wed
-0
Thu
1
Fri
3
Sat
-0
Sun
-2
Arhivă Radio Chișinău