România dispune de spațiu de stocare a gazelor care poate acoperi cel puțin jumătate din cantitatea anuală a consumului de gaze al R. Moldova

  • 22 Martie 2022 12:50
România dispune de spațiu de stocare a gazelor care poate acoperi cel puțin jumătate din cantitatea anuală a consumului de gaze al R. Moldova

România dispune de spațiu de stocare a gazelor care poate acoperi cel puțin jumătate din cantitatea anuală a consumului de gaze al Rep. Moldova. Vicepremierul Nicu Popescu a discutat ieri la Bruxelles cu Bogdan Aurescu despre securitatea energetică și identificarea surselor de energie alternative. Existența unor spații de depozitare a gazelor pentru Republica Moldova pe teritoriul României ar reduce substanțial din povara financiară pe timp de iarnă. Experții din România spun că există spații de stocare pentru cel puțin jumătate de miliard de metri cubi de gaze care ar putea fi rezervate Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova consumă anual peste un miliard de metri cubi de gaze, cea mai mare cantitate utilizată revenind perioadei reci. Directorul Institutului de Energetică de la Chișinău, Mihai Târșu spune că, în cazul existenței unui depozit de gaze, Rep. Moldova ar putea achiziționa circa 300 de milioane de metri cubi de gaze la prețuri de cel puțin de două ori mai mici decât iarna.

„Noi vorbim acum ca o parte din consumul de iarnă să-l depozităm pe timp de vară. Vara este de 2-3 mai sarcina mai mică. Ar fi vorba cam 30%, dacă noi am stoca, adică de vreo 300 milioane metri cubi. Asta ne-ar aplatiza curba de consum. În perioada când cade prețul e foarte rațional să acumulezi în depozite, la un preț de cel puțin două mai mic decât pe timp de iarnă.”

Investiția în construirea unui depozit de gaze dedicat Rep. Moldova ar fi costisitoare. Președintele Asociației Energie Inteligentă din România, Dumitru Chisăliță, fost ministru al Energiei, recomandă utilizarea depozitelor existente. România dispune, în prezent, de șapte depozite de stocare a gazelor cu o capacitate totală de 3,2 miliarde de metri cubi, dintre care sunt folosite cel mult 2,7 miliarde. Dumitru Chisăliță spune că România deja ar putea pune la dispoziția Rep. Moldova spații importante de stocare, care poate acoperi jumătate de consumul anual de gaze.

„Discutăm de cel puțin jumătate de miliard care ar putea să fie la dispoziție,  are nu este în momentul de față acoperit. Atunci s-ar putea începe cu astfel de experiență. În momentul în care lucrurile merg bine, fluxul de gaze ajung în R. Moldova, costurile sunt potențial acoperite, recomandarea mea a fost să se discute despre un depozite care să fie cumva dedicat.”

Amintim că șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu a anunțat despre disponibilitatea României de a construi un depozit de gaze pentru Rep. Moldova.

Recent, autoritățile de la Chișinău au dat start procedurilor de selectare a traderilor pentru achiziționarea anumitor cantități de gaze în sensul stocării acestora în depozitele subterane din regiune. Guvernul Rep. Moldova a anunțat că pentru aceasta va lua de la BERD un credit de 300 de milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău