România blochează transferul unor avioane militare ruse din Rusia în Serbia (surse)

  • 05 Aprilie 2017 18:09
România blochează transferul unor avioane militare ruse din Rusia în Serbia (surse)

România și Bulgaria, state membre NATO, au blocat transferul unor avioane militare ruse de tip MIG-29 în Serbia, obstrucționând temporar concretizarea unui acord în domeniul apărării între Belgrad și Moscova, afirmă surse citate de presa sârbă.

Potrivit unor surse citate de site-urile Dnevne.rs și InSerbiaInfo, România și Bulgaria nu au permis survolul avioanelor MIG-29 pe care Rusia le oferă Serbiei, scrie MEDIAFAX.

În acest context, avioanele de vânătoare ar urma să fie demontate, iar părțile componente vor fi transportate cu aeronave-cargo în Serbia, unde vor fi reasamblate.

În decembrie 2016, Serbia a anunțat achiziționarea a șase avioane de vânătoare ruse MIG-29 și negocierea cumpărării din Rusia a unor sisteme de rachete Buk.

Analistul militar sârb Miroslav Lazanski crede că avioanele ar fi fost deja livrate Serbiei dacă România și Bulgaria ar fi acceptat tranzitul prin spațiul aerian. "Nu este problema că așa vor (România și Bulgaria - n.red.), ci este din cauza NATO. Acum sunt negocieri pentru demontarea avioanelor și pentru transportarea lor cu avioane-cargo. Ruta logică este prin România și Bulgaria, deoarece, dacă ar fi prin Ungaria, ar trebui să se treacă prin spațiul aerian al Ucrainei, care nu permite acest lucru. Ar fi mult mai bine și mai spectaculos ca avioanele să ne fie aduse întregi, pentru a putea celebra; în al doilea rând, dacă vor fi demontate, apar complicații, într-o aeronavă-cargo încap doar două avioane de vânătoare, transportul este mai scump și totul este mai complicat. Reasamblarea nu ar fi o mare problemă, deoarece sunt demontate doar aripile", a explicat Lazanski pentru site-ul de știri Alo!.

Un alt expert sârb, Vlade Radulovici, este de aceeași părere: "Așteptăm avioanele în perioada următoare, dar este clar că apar tergiversări. Nu se pune problema că românii și bulgarii ar fi invidioși că primim astfel de avioane și că de asta ar fi blocat survolul. Problema este că România și Bulgaria sunt state membre NATO, așa se iau deciziile, sunt respectate și implementate. Practic, nu este o problemă directă a Serbiei cu aceste țări, ci o confruntare directă între NATO și Rusia".

Serbia este un aliat tradițional al Rusiei, iar Moscova vrea extinderea influenței în regiunea Balcanilor pentru a contracara extinderea Alianței Nord-Atlantice. Serbia a semnalat că vrea integrarea în Uniunea Europeană, dar nu s-a declarat dispusă aderării la NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău