România aleasă membru în Comitetul Interguvernamental al Convenției UNESCO privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale

  • 09 Iunie 2023 15:18
România  aleasă membru în Comitetul Interguvernamental al Convenției UNESCO privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale

România a fost aleasă membru în Comitetul Interguvernamental al Convenției UNESCO din 2005 privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, transmite agerpres.ro.

„În cadrul celei de-a noua sesiuni a Conferinței Statelor Părți la Convenția din 2005 privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, România a fost aleasă membru în Comitetul Interguvernamental al Convenției. Acest moment istoric reprezintă prima participare a României în calitate de membru al Comitetului de la ratificarea Convenției și marchează începutul unui mandat de patru ani (2023-2027) pentru a reprezenta grupul electoral est-european", a transmis Ministerul Culturii a României.

La lucrările reuniunii, derulată în perioada 6-8 iunie, la Paris, țara noastră a fost reprezentată de Simona-Mirela-Miculescu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, Gabriel Sarafian, delegat permanent adjunct (Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO), Răzvan Junescu, ministru consilier (Ministerul Afacerilor Externe) și de senatorul Vasile Dîncu, membru al Comisiei comune a Senatului și Camerei Deputaților din Parlamentul României pentru relația cu UNESCO, cu sprijinul punctului focal național din cadrul Ministerului Culturii, Cristina Cotenescu.

Compus din 24 de state membre, reprezentând diferite regiuni ale lumii, și se întrunește anual pentru a se asigura că obiectivele Convenției rămân în acord cu evoluțiile globale, Comitetul Interguvernamental acționează sub egida Conferinței Statelor Părți pentru a promova și a pune în aplicare Convenția.

România se angajează să contribuie activ și constructiv la misiunea Comitetului Interguvernamental și să promoveze valorile și obiectivele Convenției pe scena națională și internațională.

"În calitate de membru al Comitetului Interguvernamental, țara noastră se va concentra pe o serie de domenii prioritare, cum ar fi extinderea accesului la cultură - inclusiv în mediul digital, îmbogățirea educației prin intermediul artei și culturii, sprijinirea economiei creative și protejarea și promovarea patrimoniului cultural național. România pleacă permanent de la premisa că rolul culturii este esențial în promovarea coeziunii sociale, stimularea dialogului intercultural și consolidarea identității naționale și a sentimentului de mândrie al poporului român", mai precizează Ministerul Culturii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău