România achiziționează încă două escadrile de F-16

  • 02 Iulie 2021 13:00
România achiziționează încă două escadrile de F-16

România va mai achiziționa încă două escadrile de avioane de vânătoare F-16, anunțul fiind făcut chiar de Viorel Pană, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, transmite defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, Viorel Pană, în cadrul unui reportaj realizat de jurnalistul Adelin Petrișor, pentru TVR, a anunțat că în viitorul apropiat va începe „construcția” următoarei escadrile de F-16 a Forțelor Aeriene Române. Iar până în 2030 țara noastră va opera 3 escadrile de F-16.

„Construcția, designul escadrilei a doua de F-16 ar fi începând cu 2023, 2024, 2025. Cele trei escadrile ar trebui să fie gata și să furnizeze capacitate de apărare aeriană până în 2030”, a declarat Viorel Pană, șeful Statului Major al ROAF.

Potrivit reportajului realizat de TVR, „Armata va mai cheltui în jur de jumătate de miliard de euro pentru încă două escadrile de F-16”.

Cifrele avansate de TVR sunt interesante dacă ne gândim că România a achitat cam 930 de milioane de dolari pentru prima escadrilă. Prețul ultimului lot de 5 aparate a fost de aproximativ 280 de milioane de dolari iar din informațiile DefenseRomania, primele 12 au costat țara noastră aproximativ 650 de milioane de dolari. Dar în acest const e inclusă și modernizarea la următorul standard.

Potrivit sursei citate, șeful aviației militare susține că piloții de MiG-21 LanceR  vor putea face ușor trecerea pe F-16 datorită aparaturii de bord instalate în momentul modernizării aeronavelor LanceR. 

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a reiterat faptul că începând cu sfârșitul acestui deceniu, România „țintește” aeronave de generația a V-a.

România deține o escadrilă de F-16

În 2013 România a semnat un contract pentru livrarea a 12 avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Primul lot a fost livrat în 2016 și 2017. Ulterior, România a semnat un nou contract pentru al doilea lot de aeronave F-16, în număr de cinci, tot din Portugalia. 

Astfel, România deține 17 avioane F-16, escadrila fiind completă. Toate aceste aeronave sunt second hand, dar au fost amplu modernizate de portughezi iar resursa lor de viață e încă mare. Modernizate de OGMA, aeronavele au configurația M.5.2R. 

Avioanele F-16 vor intra în țară într-o nouă etapă de modernizare, când la Aerostar Bacău acestea vor fi aduse la o configurație superioară, respectiv M.6.X. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău