România achiziționează echipamente de modernizare a mașinii de luptă MLI-84M

  • 24 Martie 2016 17:22
România achiziționează echipamente de modernizare a mașinii de luptă MLI-84M

Compania Romtehnica SA a atribuit unei societăți israeliene un contract de peste 70,6 milioane de RON, fără TVA, pentru modernizarea mașinilor de luptă MLI-84M cu instalație de lansare rachete antitanc dirijate Spike.

Potrivit unui anunț publicat joi pe SEAP, contractul a fost atribuit pe 18 martie societății Rafael Advanced Defence Systems Ltd, din Haifa, Israel.

Valoarea totală finală a contractului este de 70.626.000 de RON, fără TVA (aproximativ 15.810.000 euro, fără TVA).

Contractul a fost atribuit prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, deoarece în acest caz 'lucrările/ produsele/ serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice'.

Echipamentele trebuie livrate la Mizil, județul Prahova, potrivit sursei citate.

Încheierea acestui contract este confirmată și de Departamentul pentru Armamente, din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN). 'Negocierile au fost demarate în a doua jumătate a anului 2015, iar echipamentele destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT) vor fi livrate în trimestrul IV al anului 2017', se arată într-un comunicat publicat pe 21 martie pe site-ul Departamentului.

Conform sursei citate, contractul asigură 'interoperabilitatea la nivelul structurilor de forțe terestre, logistica comună, reducerea cheltuielilor și timpului de pregătire a personalului pentru operare și mentenanță, iar din punct de vedere operațional se simplifică lanțul de aprovizionare, verificările tehnice periodice și se asigură aceleași condiții specifice de depozitare'.

Între argumentele care au stat la baza procedurii folosite pentru achiziție, respectiv negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, sursa citată precizează că SMFT are deja în înzestrare mașini de luptă MLI-84M, având montate instalații de lansare rachete antitanc dirijate Spike, livrate în anii 2009 și 2010 în baza în unui contract încheiat în 2004 cu firma Rafael Advanced Defence Sytems Ltd. din Israel.

Prin contractul de furnizare din 2004 au fost prevăzute și sesiuni de instruire pentru operatorii instalațiilor de lansare și cursuri de cunoaștere și utilizare a rachetelor Spike LR, iar în dotarea SMFT există în prezent un sistem de instruire, prin simulare, pentru operatori și un sistem de testare și verificare a stării tehnice a rachetelor antitanc Spike LR, adaugă sursa citată.

Romtehnica S.A. este o societate comercială cu capital integral de stat, al cărei unic acționar este MApN, potrivit site-ului oficial. Societatea este specializată în furnizarea de echipamente în domeniul apărării și deține personal specializat în tranzacții comerciale internaționale și suport logistic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău