România a început demersurile pentru achiziționarea următoarei escadrile de F-16. Punctul final al programului va fi F-35

  • 01 Decembrie 2021 18:10
România a început demersurile pentru achiziționarea următoarei escadrile de F-16. Punctul final al programului va fi F-35

România a început demersurile pentru achiziționarea celei de-a doua escadrile de avioane de vânătoare F-16 Fightning Falcon.

Anul acesta s-au împlinit 5 ani de la intrarea aeronavelor F-16 Fighting Falcon în serviciul Forțelor Aeriene Române, flota actuală fiind întregită prin livrarea, în luna martie 2021, a celei de-a 17-a aeronave, scrie DefenseRomania.ro.

România s-a angajat să opereze trei escadrile de avioane de vânătoare. 

Avioanele F-16 pe care România le-a achiziționat și care completează prima escadrilă sunt din Portugalia și sunt second hand. 

Avioanele sunt în configurația M.5.2R iar resursa lor de viață e la jumătate. Toate aparatele vor intra în țară într-o nouă etapă de modernizare care vi fi efectuată la Aerostar Bacău. Industria noastră de apărare va moderniza F-urile la o configurație superioară, respectiv M.6.X.

România a început demersurile pentru achiziționarea următoarei escadrile de F-16. Punctul final al programului va fi F-35

Șase aeronave de vânătoare F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriene, a căror comandant de formație a fost comandor Mihăiță Marin, au survolat Arcul de Triumf cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României.

General de brigadă Constantin Spînu, Șeful Direcției informare și relații publice, a comentat la microfonul Televiziunii Române parada care a avut loc cu prilejul Zilei Naționale a României, precizând că România a început demersurile pentru achiziționarea următoarei escadrile.

F-16 e avionul de bază al multor aviații militare din NATO. (...) Vom continua dotarea cu aeronave F-16. Demersurile sunt începute pentru a doua escadrilă, chiar și pentru a treia. Punctul final al acestui program de înzestrare sunt aeronavele de generația a V-a F-35. F-16 este o aeronavă de tranziție pentru acest program”, a precizat generalul de brigadă Constantin Spînu.

Potrivit declarațiilor făcute în vara acestui an de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, Viorel Pană, România se va îndrepta spre avioane de generația a V-a începând din 2030.

Programul „Avion multirol al Forțelor Aeriene” are ca obiectiv înzestrarea Forțelor Aeriene cu avioane care să asigure îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Strategia națională de apărare, misiunilor ce revin Forțelor Aeriene Române pentru apărarea teritoriului național pe timp de pace, în situații de criză și război, precum și îndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul NATO/UE – contribuția națională la apărarea colectivă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău