România a inaugurat Centrul de instruire F-16. Angel Tîlvăr: La Fetești vor fi antrenați și piloți ucraineni

  • 13 Noiembrie 2023 14:13
România a inaugurat Centrul de instruire F-16. Angel Tîlvăr: La Fetești vor fi antrenați și piloți ucraineni

Luni, 13 noiembrie, ministrul Apărării al României, Angel Tîlvăr, împreună cu colegul său olandez Kaisa Ollongren, au deschis Centrul European de Pregătire pentru avioane de luptă F- 16 la Baza Aeriană Fetești, transmite defenseromania.ro.

La Baza Aeriană Fetesti vor ajunge viitorii piloți de F-16 din statele NATO, dar aici vor fi antrenați și piloții ucraineni care vor zbura aeronavele donate de statele europene.

„Analizăm cele mai eficiente căi de integrare pentru instruirea piloților ucraineni”, a confirmat ministrul român al apărării Angel Tîlvăr, prezent împreună cu colegul său olandez Kaisa Ollongren la inaugurarea de luni a Centrului European de Pregătire.

Pregătirea piloților ucraineni la centrul de instruire - situat la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești - este e așteptat să dureze aproximativ șase luni.

Centrul European de Instruire F-16 întărește parteneriatele noastre internaționale pentru a contracara amenințările din regiune, a declarat ministrul Angel Tîlvăr. „Ne propunem nu doar să antrenăm un număr semnificativ de noi piloți de F-16, ci să obținem noi calificări pentru piloții care operează deja F-16”, a adăugat ministrul apărării.

Oficialul român a mai menționat că antrenamentele pentru dobândirea de noi calificări, desfășurate la Centrul F-16, vor fi realizate „într-un ritm ridicat” dat fiind ”contextul global”.

Centrul European de Instruire F-16 (EFTC) este rezultatul colaborării dintre Forțele Aeriene Române și Ministerul olandez al Apărării și compania Lockheed Martin, având și sprijinul Danemarcei. Centrul de la Fetești va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați, arată MApN.

Reamintim că, săptămâna trecută, primele 5 avioane F-16 olandeze au aterizat în România la Fetești.

Olanda va livra în total între 12 și 18 avioane F-16 pentru a fi utilizate în noul centru european de antrenament F-16 din România, care va fi deschis în curând, a anunțat Ministerul Apărării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău