România a devenit marți, 20 decembrie, exportator net de gaze naturale. În același timp, va importa masiv din Azerbaidjan

  • 20 Decembrie 2022 13:00
România a devenit marți, 20 decembrie, exportator net de gaze naturale. În același timp, va importa masiv din Azerbaidjan

Producătorul român de gaze Romgaz a semnat un contract de furnizare cu compania de stat de petrol și gaze din Azerbaidjan SOCAR pentru livrarea de volume spot în lunile de iarnă, transmite ziare.com.

Contractul prevede livrarea a până la 300 de milioane de metri cubi de gaze, în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 aprilie 2023, cu livrări zilnice de până la 4,2 milioane de metri cubi, scrie publicația britanică ICIS care citează surse din piață.

Volumele zilnice pot varia, iar Romgaz are posibilitatea de a solicita cantitățile în funcție de nevoi.

Nu este clar dacă este vorba despre gaz extras în Azerbaidjan sau despre un produs de origine rusă cumpărat din Turcia și livrat în Europa.

Consumul anual de gaze al României este de circa 11-12 miliarde de metri cubi, scrie e-nergia.ro.

În perioada de iarnă, România poate consuma în jur de 55 de milioane de metri cubi de gaze pe zi sau chiar mai mult dacă temperaturile scad sub cele din ultimele ierni. Producția internă zilnică este undeva la 25, maximum 26 de milioane de metri cubi, iar capacitatea de extracție din depozite nu poate urca la mai mult de 28-30 de milioane de metri cubi, în cele mai optimiste scenarii.

Pe de altă parte, datele operatorului de transport și sistem al rețelei naționale de transport al gazelor, Transgaz, arată că marți, 20 decembrie, România a devenit exportator net de gaze naturale, adică exportă mai mult decât importă, scrie e-nergia.ro.

Fluxurile fizice de import de gaze naturale erau marți, 20 decembrie, de 11,4 milioane de meri cubi de gaze, potrivit datelor sistemului la ora 09.00. Toată cantitatea ajunge în rețeaua românească prin firul 1 al vechiului gazoduct transbalcanic, pe relația Kardam (Bulgaria) – Negru Vodă.

Fluxurile fizice de export sunt însă mai mari, adică 12,4 milioane de metri cubi de gaze care ies din rețeaua noastră.

Aproape jumătate – 6 milioane de metri cubi ies în rețeaua ungară, prin punctul Arad-Csanadpalota. 4,3 milioane de metri cubi ies tot prin gazoductul transbalcanic din țară, prin punctul Isaccea, spre rețeaua din Ucraina – nu știm dacă și cât din aceste gaze ajung și în Republica Moldova.

În plus, alte 2,1 milioane de metri cubi de gaze ies din România direct în Republica Moldova, prn gazoductul Iași-Ungheni, construit special de Transgaz în trecut pentru a asigura alimentarea cu gaze a Basarabiei.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Mon
22
Tue
20
Wed
10
Thu
7
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău