România a declarat stare de alertă epidemiologică din cauza gripei

  • 02 Februarie 10:15
România a declarat stare de alertă epidemiologică din cauza gripei

Ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, a anunțat joi că România a intrat în stare de alertă epidemiologică, după ce numărul de cazuri de gripă a crescut pentru trei săptămâni la rând. Ministrul a subliniat că „nu se instituie niciun fel de restricții”, dar a făcut o serie de recomandări pentru a se evita îmbolnăvirile, transmite Digi24.

Alexandru Rafila a transmis, joi, date despre evoluția infecțiilor respiratorii în perioada 22-28 ianuarie. „Este vorba despre o a treia săptămână de creștere consecutivă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani. Se numește săptămână epidemică”, a afirmat ministrul Sănătății, joi, într-o conferință de presă.

Acesta anunță că situația este similară celei ănregistrate anul trecut. „Nu este nimic diferit de față de situația de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologicăă, după ce se înregistrează trei săptămâni de depășire a pragului epidemic”, a mai declarat ministrul. Ministrul a explicat că nu se instituie niciun fel de restricții. „Nu se instituie niciuin fel de restricții pentru populație (...) Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecții respiratorii”, a mai declarat ministrul.

„Nu o să avem o situație în care să fie declarată epidemie de gripă pentru că așa cum observațiile noastre arată, menținerea acestui trend crescător este limitată și până la sfârșitul lunii februarie probabil că valorile vor fi sensibil mai mici”, a mai adăugat el.

Cu toate acestea, Rafila a oferit o serie de recomandări pentru spitale, școli și pentru populație, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Printre acestea se numără: evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii de protecție pentru persoanele cu simptome, igiena mâinilor, izolarea la domiciliu pentru cei bolnavi.

Potrivit raportului publicat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, în săptămâna 22-28 ianuarie au fost raportate: 133.057 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), înregistrându-se cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (98.011) și cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău