România a avut cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul al treilea

  • 15 Noiembrie 2022 13:32
România a avut cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul al treilea

Produsul Intern Brut al UE și al zonei euro a înregistrat o creștere de 0,2% în trimestrul al treilea față de trimestrul precedent, țările membre cu cel mai puternic avans fiind România și Cipru, ambele cu o creștere de 1,3%, arată datele publicate marți de Eurostat, transmite Reuters.

În ritm anual, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au aderat la moneda euro a crescut cu 2,1% în trimestrul al treilea în timp ce în întreaga Uniune Europeană, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,4%. În acest caz, țările membre cu cele mai puternice creșteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) și România (4,7%), conform digi24.ro.

Comisia Europeană se așteaptă ca economia europeană să se contracte în ultimul trimestru al acestui an, și în primul trimestru al anului următor, din cauza creșterii prețurilor la energie și a majorării dobânzilor, care vor limita cheltuielilor, creditarea și încrederea. Conform datelor publicate anterior de Institutului Național de Statistică, ritmul de creștere a economiei românești a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an față de trimestrul precedent, în condițiile în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% față de primele trei luni.

Potrivit estimării semnal a Institutului Național de Statistică, Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creștere față de trimestrul III din anul 2021 cu 4% pe seria brută și cu 4,7% pe seria ajustată sezonier.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău