România | 3 nave românești continuă căutările pe Marea Neagră; două echipaje ucrainene vin în ajutor

  • 12 Martie 2021 13:40
România | 3 nave românești continuă căutările pe Marea Neagră; două echipaje ucrainene vin în ajutor

Fregata "Regina Maria" continuă, vineri, desfășurarea misiunii de căutare a persoanelor dispărute în Marea Neagră, ca urmare a scufundării navei "Volgo Balt 179", la distanța de aproximativ 70 mile marine travers de Constanța, a informat Statul Major al Forțelor Navale (SMFN).

Militarii de pe fregată au descoperit în dimineața zilei de vineri o plută de salvare.

"Raionul de căutare a fost extins, pe parcursul nopții de 11 spre 12 martie, din cauza condițiilor hidro-meteorologice din zonă, iar vineri, 12 martie, în jurul orei 09,00, nava militară a descoperit un punct de contact pe suprafața mării, cel mai probabil o plută de salvare în derivă", se arată într-un comunicat transmis de Forțele Navale Române.

Alături de fregata militară, dotată la bord cu un elicopter, la căutări participă alte două nave de la Garda de Coastă, respectiv Agenția Română pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare.

"În conformitate cu planurile de căutare emise de Centrul Maritim de Coordonare (MRCC), cercetarea continuă cu elicopterul Puma Naval 141 de la bordul fregatei, care survolează raionul maritim, cu nava 'Artemis' a Agenției Române pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM) și cu nava Gărzii de Coastă MAI 0201. Cele trei nave românești și elicopterul Puma Naval acționează în comun, investigând și alte plute de salvare identificate în raion", a informat SMFN.

Conform sursei citate, spre locul producerii catastrofei se îndreaptă și două nave de căutare-salvare ucrainene.

Elicopterul Puma Naval este dotat cu echipamente speciale de salvare și supraviețuire (troliu electric, targă și coș de salvare, instalație de flotabilitate, far de căutare, barcă, veste de salvare cu kit de supraviețuire, baliză de urgență), iar la bordul fregatei "Regina Maria" este și o grupă de scafandri pregătită pentru intervenție.

Directorul Autorității Navale Române, Cosmin Dumitrache, a declarat că sunt căutați doi dintre membrii echipajului, până în prezent fiind recuperat din Marea Neagră trupul unei singure persoane.

Cargoul "Volgo Balt 179", aflat sub pavilion Insulele Comore, s-a scufundat, joi, în Marea Neagră, din totalul celor 13 membri ai echipajului (cetățeni ucraineni) fiind salvate 10 persoane care în prezent sunt la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău