România, cel mai de încredere aliat al SUA din regiune

  • 12 Noiembrie 2014 12:24
România, cel mai de încredere aliat al SUA din regiune

România este cel mai de încredere aliat al SUA din regiune – susține Wess Mitchell, președinte al Centrului de Analiză a Politicilor Europene, singurul think-tank american dedicat studierii Europei Centrale și de Est.

Citat de Rador, Wess Mitchell afirmă că Occidentul va avea cel mai mult nevoie în anii următori de o strategie coerentă, pentru a face față provocărilor actuale și influenței războiului din Ucraina asupra Europei Centrale și de Est.

Analistul american Wess Mitchell crede că România trebuie să își asume rolul de lider democratic al regiunii. Președintele Centrului de Analiză a Politicilor Europene crede că România trebuie să facă față noilor provocări strategice, concretizate în criza din Ucraina. Tendințele separatiste din Transnistria și Găgăuzia, dar și din Transcarpatia, ocuparea Crimeii și remilitarizarea Mării Negre.

Wess Mitchell: ”România este aliat al SUA, un aliat în cadrul NATO și membru al UE. În ultimul sfert de secol ați avut parte de un mediu geopolitic foarte liniștit, ceea ce v-a permis să vă concentrați pe evoluția dvs ca țară, să vă construiți instituții naționale, capitalul uman, economia, iar povestea de succes românească vorbește de la sine despre cum ați reușit să fructificați această oportunitate. Și este vorba de o oportunitate pe care nicio altă țară nu a meritat-o mai mult decât România, ca victimă a politicii de stat a lui Ceaușescu. Însă după criza ucraineană, vă aflați într-o cu totul altă realitate, indiferent dacă vă dați seama deja sau nu.

Aceste schimbări geopolitice pot afecta dezvoltarea dvs economică și socială. Cred că noul mediu geopolitic cere adaptabilitate din partea României – să își asume mai mult rolul de lider în strategie, în energie, în guvernanță, în exportarea și radierea stabilității sale. O strategie coerentă a României, care va translata povestea succesului dvs ca națiune, este fundamentală atât pentru dvs, pentru securitatea națională, pentru securitatea economică și pentru alianța cu SUA”.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău