Rolul industriei de petrol și gaze din România, în ultimii 100 de ani. Jocurile geopolitice țin cont încă de resursele fosile

  • 15 Decembrie 2018 09:59
Rolul industriei de petrol și gaze din România, în ultimii 100 de ani. Jocurile geopolitice țin cont încă de resursele fosile

România se poate lăuda cu un pionierat de excepție în domeniul petrolului și gazelor naturale, pentru că a fost prima țară din lume care a trecut la extragerea industrială și a reușit să devină ulterior un actor important în jocurile politice europene nu doar prin prisma acestei resurse, dar și a tehnologiei dezvoltate.

1857 este momentul primei rafinării de tip industrial din lume, relatează Radio România Actualități, când, în contextul Centenarului Marii Uniri, a venit rândul industriei petrolului și a gazelor naturale să puncteze rolul acestui domeniu de-a lungul ultimilor o sută de ani.

„Trecem din faza de alambic, de manufactură, la industrie. Este o fabrică în sensul modern. Are o producție zilnică de 7,5 tone”, spune Gheorghe Calcan, profesor la UPG Ploiești.

Pe fondul producției de petrol, România reușea să puncteze alte câteva recorduri: Bucureștiul devenea primul oraș al lumii iluminat public cu gaz lampant iar investițiile ulterioare în petrol și gaze naturale contribuiau la creșterea economică de la începutul secolului XX.

Mai mult, inovația românească în domeniu s-a făcut cunoscută și la mijlocul secolului, moment în care țara noastră era exportator de tehnologie.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu atrăge atenția că jocurile geopolitice țin cont încă de resursele fosile.

Declarațiile sunt făcute, să nu uităm, în condițiile în care politicul de la București a amânat foarte mult decizia în privința resurselor de la Marea Neagră, motiv pentru care astăzi, deși Legea offshore este dată, nu avem încă o decizie finală a companiilor despre continuarea investițiilor pentru exploatare.

„Prin anii ’90 nu prea ne băga lumea în seamă. Iar eram într-un con de umbră, nu existam, nu… Am pus o întrebare consilierului președintelui (american – n.r.), Brzeziński: „Spuneți-mi și mie cum e, cum se face politica asta americană?” Și fiind la masă, bineînțeles că omul a glumit puțin și a spus: „Știți cum? Încercați dvs așa, să vă urcați sus, sus, sus, într-un satelit și să priviți lumea de sus de tot, de tot. Unde vedeți că e ceva țiței și gaze naturale, să știți că este și ochiul nostru și interesul american. Cam așa facem noi politică externă!”, spune Mugur Isărescu.

 

Semnalele din piața investitorilor sunt însă bune, semn că România este încă foarte interesantă pentru resursele ei și ar putea să joace un rol mult mai puternic în regiune.

Președintele Federației Patronale Petrol și Gaze din România, Franck Neel, declara că, dincolo de condiționalitățile de mediu asumate la Paris, consumul mondial de petrol și gaze este în creștere.

În plus, sectorul energiei este unul dintre motoarele dezvoltării economice, iar securitatea energetică depinde încă masiv de resursele fosile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău