Rolul gazelor naturale lichefiate în asigurarea securității energetice a fost discutat la un atelier organizat de Secretariatul Comunității Energetice

  • 13 Iunie 16:13
Rolul gazelor naturale lichefiate în asigurarea securității energetice a fost discutat la un atelier organizat de Secretariatul Comunității Energetice

Gazele naturale lichefiate au avut un rol esențial în înlocuirea importurilor de gaze din Rusia pe piața europeană, iar transportatorii au reușit să beneficieze cu succes de mecanismele pieței globale GNL pentru a livra volume suplimentare importante de gaze într-o perioadă de penurie, au constatat participanții la “Atelierul privind deblocarea potențialului neexploatat al GNL în Europa de Est și în Balcanii de Vest”, organizat de Secretariatul Comunității Energetice.

Participanții au căzut de acord că piața GNL funcționează bine și a ajutat Europa să treacă peste criza energetică, provocată de Rusia.

În cadrul atelierului s-a menționat că părțile trebuie să fie pregătite pentru diferite scenarii, inclusiv pentru alocarea și gestionarea eficientă a capacităților terminalelor, care să răspundă la nevoile pieței și asigurarea faptului că terminalele îmbunătățesc accesul la piață și concurența.

Un alt aspect important al discuțiilor a vizat extinderea capacităților Coridorului vertical pentru a transporta volumele solicitate de gaze

Reprezentanții din Ucraina și Republica Moldova au reiterat interesul pentru creșterea capacității Coridorului vertical și crearea unui tarif competitiv pentru transportarea gazelor naturale din sud-estul Europei spre depozitele subterane din Ucraina. Acest traseu a fost utilizat în premieră de Republica Moldova, prin intermediul companiei de stat Energocom, care a demonstrat viabilitatea traseului și acum promovează exploatarea sa comercială, contribuind astfel la securitatea livrărilor de gaze în Europa, a declarat Nolina Pomparău, șefa Direcției gaze naturale și produse combustibile în cadrul Ministerului Energiei. Aceasta a adăugat că Energocom a importat, în regim de testare, și gaze naturale lichefiate din Statele Unite, având un lot chiar în primul vapor ce a acostat la noul terminal de la Alexandroupolis, Grecia.

Reprezentantul EFET, Federația Europeană a Traderilor de Energie, Pawel Lont, a atras atenția că, odată cu încheierea contractului de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina la finele anului curent, gazele naturale lichefiate vor avea o și mai mare importanță pentru țările europene.

Totodată, previziunile indică o supraofertă de GNL pe termen mediu, astfel încât va fi nevoie de noi terminale, care pot fi dezvoltate în viitorul apropiat.

De asemenea, a fost discutat impactul EUAgregate platform asupra achizițiilor centralizate de gaze naturale pentru cele 27 de țări membre UE, precum și Moldova și Ucraina, precum și rolul viitor al acestei platforme în asigurarea securității livrărilor, diversificării și tranziției energetice.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Nori împrăștiați
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
22
Thu
23
Fri
24
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău