Rolul educației pentru pace și dezvoltare, abordat în cadrul unei conferințe la Chișinău

  • 28 Ianuarie 10:25
Rolul educației pentru pace și dezvoltare, abordat în cadrul unei conferințe la Chișinău

Rolul educației pentru pace și dezvoltare sustenabilă a fost abordat în cadrul unei conferințe la Chișinău, în contextul celebrării Zilei Internaționale a Educației. Viceprimarul Angela Cutasevici a menționat că, în situația în care sunt tot mai des întâlnite conflicte armate și pericole care anterior erau străine, având în vedere și războiul la graniță, înțelegem cât de valoroasă este pacea. Este important să vorbim generațiilor pe care le avem în creștere despre toleranță, prietenie, despre acele relații interumane care trebuie să fie bazate pe respect reciproc, pe ajutor, dar și bunăvoință, a declarat viceprimarul la deschiderea conferinței, transmite IPN.


Conferința a adunat mai mulți experți, inclusiv internaționali, care vor prezenta rolul educației pentru omenire și vor aborda schimbările care vin peste sistemul educațional, cum ar fi inteligența artificială, dar și alte aspecte la care trebuie să ne gândim mai intens. Toate prezentările făcute în cadrul evenimentului vor veni să sprijine cadrele didactice din municipiul Chișinău, dar și cadrele manageriale în a promova schimbarea, a promova transformarea în asigurarea unui sistem educațional durabil.

„În momentul în care vorbim despre a învăța, cel mai probabil, avem în vedere ceea ce se petrece în sălile de clasă, în cadrul programelor școlare. Și atunci când vorbim despre educație, vorbim despre o gamă mult mai largă de valori, de atitudini, despre cei șapte ani de acasă, despre cum ne comportăm unul cu altul, iar acest lucru pentru noi, pentru societate, pentru întreaga omenire este, probabil, mult mai important, fiindcă a fi un om educat înseamnă a trăi în comunitate, a interacționa unul cu altul și împreună a face lucruri frumoaseˮ, a spus șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

Unul dintre cei mai importanți parteneri internaționali ai Direcției generale educație, tineret și sport este UNICEF, organizația care susține o serie de proiecte educaționale pentru toate treptele de școlarizare. Directoarea programului educațional Pas cu Pas (partener de multă durată cu UNICEF în promovarea educației centrate pe copil), Cornelia Cincilei, a spus că rolul UNICEF a fost foarte important din primele luni de la declanșarea crizei umanitare în Ucraina. „UNICEF a fost cea care a răspuns nevoilor familiilor cu copii care au venit în Moldova și știm că la Chișinău a fost numărul cel mai mare al refugiaților și de aceea s-au cerut niște acțiuni rapide pentru a asigura programe de educație timpurie, dar și la alte trepte. Și aici municipalitatea a susținut multe inițiative atât prin centrele pentru copii și tineri, cât și centrele pentru refugiați, dar a fost nevoie să fie create și niște spații speciale, cum a fost cel pe care noi l-am identificat în incinta Teatrului „Licuriciˮ, care a devenit un magnet pentru multe familii cu copii refugiațiˮ, a comunicat directoarea programului Pas cu Pas.

Cu un mesaj virtual în cadrul evenimentului a intervenit secretara de stat a Carolinei de Nord din SUA, Elaine Marshall. Parteneriatul dintre instituțiile educaționale din Moldova și Carolina de Nord este activ din anul 2016. Împreună cu Direcția generală educație, tineret și sport, autoritățile de la Carolina de Nord au susținut școlile pentru a face fața provocărilor erei digitale. Peste 100 de școli și biblioteci din Moldova au beneficiat de donațiile de cărți. „Este important să sărbătorim ziua internațională a educației lansată de UNESCO. Această zi este o oportunitate de a pune accent pe valoarea păcii și dezvoltării durabile”. „Anul acesta o prioritate pentru UNESCO este combaterea discursului de ură, iar rolul profesorilor este unul extrem de important. Mesajele violente care sunt distribuite prin intermediul rețelelor sociale și al mass-mediei pot avea un efect devastator asupra societăților în care trăimˮ, a menționat Elaine Marshall.

În septembrie 2020 orașul Chișinău, alături de 54 de orașe din 27 de țări ale lumii, a devenit parte a Rețelei globale UNESCO „Orașe care învață”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău