Rogozin la Chișinău: Relațiile comerciale cu Rusia ar putea fi RELANSATE

  • 05 Iulie 2016 18:55
Rogozin la Chișinău: Relațiile comerciale cu Rusia ar putea fi RELANSATE

Autoritățile Republicii Moldova se așteaptă la o relansare a relațiilor comerciale cu Federația Rusă după discuțiile avute marți, 5 iulie, la Chișinău în cadrul unei comisii interguvernamentale pentru cooperare economică. Reprezentanții celor două delegații au convenite asupra necesității elaborării unei foi de parcurs în acest sens. Delegația rusă este condusă…

Autoritățile Republicii Moldova se așteaptă la o relansare a relațiilor comerciale cu Federația Rusă după discuțiile avute marți, 5 iulie, la Chișinău în cadrul unei comisii interguvernamentale pentru cooperare economică. Reprezentanții celor două delegații au convenite asupra necesității elaborării unei foi de parcurs în acest sens.
 
Delegația rusă este condusă de controversatul vicepremier Dmitri Rogozin, cunoscut pentru declarațiile sale scandaloase. Șeful delegației moldovenești, ministrul Economiei Octavian Calmîc, a declarat în urma întrevederii, în timpul unui scurt briefing, că au fost trecute în revistă cele mai sensibile subiecte, cum ar fi taxele vamale impuse de Rusia la produsele agricole moldovenești după semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, posibilitatea reluării exporturilor, cooperarea în domeniul energetic și cel vamal, etc. Octavian Calmâc a menționat că relațiile comerciale moldo-ruse au fost în declin în ultimii ani și și-a exprimat speranța că acestea se vor revigora, mai ales după ce cele două state vor semna o foaie de parcurs în acest sens.
 
La rândul său, Dmitri Rogozin a remarcat că sunt doi ani de când nu a mai fost în Republica Moldova, timp în care s-au produse evenimente importante, atât pe plan internațional, cât și intern, în cele două state. El a menționat că în luna noiembrie urmează să se desfășoare ședința comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică.
 
„ Suntem siguri că pentru politica moldovenească este foarte importantă piața noastră și cea a Uniunii Euroasiatice. Este o piață tradițională unde produsele moldovenești sunt întrebate. Cred că în noiembrie vom putea organiza ședința comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică în format complet”, a declarat Dmitri Rogozin.
 
Totodată, el a anunțat că în această seară va merge la Tiraspol unde se întâlni cu administrația separatistă din Estul Republicii Moldova, iar mâine, înainte de plecare va avea întrevederi de totalizare cu conducerea de la Chișinău.
 
Vizita lui Dmitri Rogozin este comentată diferit la Chișinău, deoarece anterior, acestea au fost însoțite de scandaluri, inclusiv diplomatice, mai ales cea din mai 2014, când avionului său nu i s-a permis să survoleze teritoriul Ucrainei, dar nici al României, astfel că a fost nevoit să se întoarcă la Moscova cu un avion de cursă. Atunci el a declarat ca se va întoarce în spațiul aerian românesc la bordul unui bombardier.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău