Roberta Metsola, înaintea reuniunii Consiliului European: „Ucrainei trebuie să i se ofere suportul moral, politic și financiar pe care îl merită, la fel ca și Republicii Moldova, Georgiei și Bosniei”
-
14 Decembrie 2023 13:38
Reuniunea Consiliului European, la care se va discuta o serie de subiecte legate de securitate, bugetul, dar și extinderea Uniunii Europene, a început astăzi la Bruxelles. Liderii celor 27 de state membre UE ar urma să decidă în cele două zile de dezbateri și asupra deschiderii negocierilor cu Ucraina și Rep. Moldova și oferirii statutului de țară candidată Georgiei. În pofida anunțului făcut aseară de Comisia Europeană privind deblocarea banilor europeni pentru Ungaria, premierul Viktor Orban pare că rămâne inflexibil în decizia sa de a bloca deschiderea negocierilor cu Ucraina, potrivit declarațiilor făcute cu puțin timp înaintea de începerea reunii calificată drept una istorică de președinta parlamentului European, Roberta Metsola, transmite Radio Chișinău.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a calificat reuniunea drept una istorică, a declarat că își dorește ca mesajul care va fi transmis să fie unul unitar și puternic pentru Ucraina, Rep. Moldova și celelalte state care așteaptă perspectiva europeană.
”Ucrainei trebuie să i se ofere suportul moral, politic și financiar pe care îl merită și de care avem nevoie pentru securitatea noastră, la fel ca și Moldovei, Georgiei și Bosniei- Herțegovina. Ce am vrea să avem este o poziție unită și unanimă de trimitere a unor semnale politice puternice către Ucraina care se luptă astăzi în războiul nostru. Sper la un acord astăzi”, a declarat Roberta Metsola.
Șeful diplomației europene, Josepp Borrell, a pledat pentru continuarea și creșterea sprijinului destinat Ucrainei atât prin oferirea perspectivei europene, precum și prin susținerea financiară și militară pentru a ține piept invaziei și agresiunii ruse.
„Extinderea este un subiect esențial pentru Uniunea Europeană. Iar suportul nostru pentru Ucraina trebuie să fie continuu și majorat, pentru că nu e un război împotriva Ucrainei, dar și împotriva securității noastre. Extinderea este cea mai importantă politică externă a Uniunii, este cel mai puternic mecanism de stabilitate pe care îl avem. Ucraina a făcut eforturi mari pentru a îndeplini condițiile, Comisia Europeană a prezentat un aviz pozitiv și vom continua să pledăm pentru deschiderea negocierilor cu Ucraina”, a spus Josepp Borell.
Premierul ungar Viktor Orban pare că nu și-a schimbat poziția în legătură cu blocarea deschiderii negocierilor cu Ucraina. El le-a declarat jurnaliștilor înainte de începerea lucrărilor Consiliului European că Ucraina nu a îndeplinit precondițiile cerute și că, deocamdată, nu poate fi vorba de o decizie favorabilă.
”Extinderea este un proces legal detaliat bazat pe meritocrație, în baza îndeplinirii unor precondiții. Am stabilit șapte pre-condiții și chiar evaluarea Comisiei Europene a arătat că trei din cele șapte nu au fost îndeplinite. Deci, nu are rost să punem în discuție calitatea de membru al Ucrainei în acest moment”.
Amintim că premierul ungar Viktor Orbán s-a opus și acordării în continuare de sprijin militar pentru Ucraina, victimă a agresiunii militare rusești. Opoziția premierului maghiar a fost pusă pe seama încercării liderului de la Budapesta de a negocia pentru deblocarea fondurilor UE pentru Ungaria, ca urmare a derapajelor acestei țări de la statul de drept.
Comisia Europeană a permis, pe 12 decembrie, eliberarea a 10 miliarde de euro din fonduri de coeziune pentru Ungaria, la aproape un an după ce banii au fost înghețați.