Robert Lupițu: „Summitul NATO de la Vilnius a fost un eveniment cu decizii transformatoare, fără precedent cel puțin în ultimele trei decenii” (Audio)
-
13 Iulie 2023 14:36
Reprezentarea Republicii Moldova la Summitul de la Vilnius de un Ministru de Externe, este un semnal politic de apropiere față de NATO, iar declarația summitului care spune că toți cei 31 de aliații ai NATO susțin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, este un lucru fără precedent și foarte important, a declarat pentru Radio Chișinău redactorul-șef al publicației Caleaeuropeană.ro, Robert Lupițu, jurnalist în relații europene și NATO, care a fost prezent la lucrările summitului de la Vilnius.
Faptul că aliații spun că vor sprijini Republica Moldova în a-și decide propria cale și propriul curs de politică externă, înseamnă că mingea este acum în terenul Chișinăului pentru a decide ce dorește să facă cu securitatea sa, a explicat Robert Lupițu, în emisiunea Dialog European.
”Acum, la Summitul NATO de la Vilnius am avut un moment nou pentru Rep. Moldova, a fost invitată în premieră la nivel de miniștri de externe, ceea ce înseamnă o altă anvergură politică. Spun acest lucru pentru că la nivelul Alianței, se întrunesc de obicei miniștrii apărăii, miniștrii de externe și șefii de stat de stat și de guvern. Miniștrii apărării discută în principal chestiuni militare și de planificare militară, cei de externe discută chestiuni politice, diplomatice, strategii și liderii sunt cei care decid. Faptul că Rep. Moldova a participat la nivel de miniștri de externe este un semnal politic de apropiere iar Declarația summitului NATO spune că toți aliații NATO, toți cei 31 de membri susțin integrarea Rep. Moldova în Uniunea Europeană. Este un lucru fără precedent și foarte important. Mai mult decât atât, aliații spun că vor sprijini Rep. Moldova în a-și decide singură propria cale și propriul curs de politică externă. Acest lucru îl putem traduce într-un fel anume, că mingea este acum în terenul Rep. Moldova și al Chișinăului pentru a decide ce dorește să facă cu securitatea sa. Ea va fi sprijinită în continuare și de România și de NATO și de Uniunea Europeană dar, evident, în cadrele existente” a declarat Robert Lupițu.
Jurnalistul mai spune că Summitul NATO de la Vilnius a fost un eveniment cu decizii transformatoare, cu decizii fără precedent cel puțin în ultimele trei decenii. Este vorba, în primul rând, de decizii cu privire la adoptarea unor planuri de apărare regională, planuri care nu au mai fost gândite la o asemenea magnitudine după războiul rece, dar și pachetul pentru Ucraina.
“Este vorba în primul rând de decizii cu privire la adoptarea unor planuri de apărare regională, planuri care nu au mai fost gândite la o asemenea magnitudine după războiul rece, având în vedere amplitudinea războiului pe care Federația Rusă l-a declanșat în Ucraina, având în vedere că Rusia a fost declarată principala amenințare la adresa securității euroatlantice anul trecut la Madrid. Vorbim de 3 planuri: unul pentru zona Oceanului Atlantic, Oceanului Arctic, unul central pentru zona Europei centrale și regiunii Baltice și unul pentru regiunea de sud a Alianței, cuprins între marea Mediterană și marea Neagră.”, a spus jurnalistul.
Expertul în relații internaționale, Robert Lupițu, se referă și la rezultatele pozitive ale summitului pentru Ucraina, care, în opinia sa, a primit ceea ce putea să obțină cel mai mult, dat fiind condițiile războiului brutal de agresiune nejustificat al Rusiei pe teritoriul său:
”Ucraina a primit un pachet în mai multe puncte, care înseamnă un program de asistență multi-anuală pentru ca armata ucraineană să poată face tranziția de la echipamentele sovietice la cele occidentale, să fie sprijinită în reformarea și reconstrucția sectorului său de securitate și apărare. Vorbim, de asemenea, de lansarea unui Consiului NATO-Ucraina a cărei reuniune inaugurală a avut loc la Vilnius, în a doua zi a summitului, pe 12 iulie, cu participarea președintelui Volodimir Zelenski – un Consiliu prin care NATO tratează Ucraina de la egal la egal, o formă de parteneriat în care toți sunt egali în drepturi, transmițând semnalul că aliații așteaptă să primească Ucraina ca stat membru cu drepturi depline. Este statuat foarte clar că viitorul Ucrainei este în NATO, că atunci când va fi pregătită va fi invitată să adere la Alianță”, a menționat Robert Lupițu.
Amintim că R.Moldova a participat în premieră, în persoana ministrului de Externe Nicu Popescu, la summitul NATO de la Vilnius desfășurat în perioada 11-12 iulie. În comunicatul emis de șefii de stat și de guvern din țările NATO, într-un paragraf separat, Alianța Nord Atlantică a anunțat că ”își intensifică sprijinul politic și practic pentru a consolida reziliența și pentru a menține independența politică a Rep. Moldova” și a solicitat Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană „fără consimțământul R. Moldova”.
Emisiunea Dialog European poater fi ascultată la postul Radio Chișinău vineri, 14 iulie, cu începere de la ora 10:10 și în reluare cu începere la ora 17:00.