R.Moldova va primi 4,1 mln de euro pentru implementarea unui proiect în domeniul sănătății

  • 10 Septembrie 2019 16:02
R.Moldova va primi 4,1 mln de euro pentru implementarea unui proiect în domeniul sănătății

La Chișinău a fost lansat marți, 10 septembrie, proiectul „Progresul cu privire la acoperirea universală cu servicii de sănătate în Moldova".

Acesta va avea un buget total de 4,1 mln de euro și va fi implementat în următorii patru ani, relatează MOLDPRES.

Proiectul va acorda asistența și expertiza necesară pentru îmbunătățirea capacității de finanțare și guvernare a sistemului de sănătate, precum și pentru consolidarea capacităților de procurare și furnizare a serviciilor de sănătate. Asistență tehnică va fi oferită în instituționalizarea mecanismului de evaluare a tehnologiilor medicale, care va fi aplicat la ajustarea pachetului de servicii acoperit de asigurarea obligatorie de asistență medicală. Aceasta va permite, în particular, eficientizarea și extinderea listei medicamentelor compensate.

Directorul adjunct al Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC), Viorica Crețu a declarat la lansarea proiectului că acesta va fi axat pe asigurarea unei acoperiri universale cu servicii medicale, adică pentru toți cetățenii, indiferent de gen, locul de trai sau apartenență etnică.  

Proiectul va fi implementat la nivel național, iar beneficiarii finali ai acestuia sunt utilizatorii serviciilor de sănătate, în special din cel mai sărac grup social, afectați în prezent cel mai mult de cheltuielile pentru sănătate. Grupurile țintă includ autoritățile publice centrale și locale, instituțiile și profesioniștii din domeniul sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Agenția Națională de Sănătate Publică, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, membrii Comisiei parlamentare de specialitate, precum și organizațiile societății civile.

Realizarea proiectului va fi asigurată de Banca Mondială și de Crucea Roșie Elvețiană cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare SDC în Republica Moldova. Coordonarea proiectului la nivel național va fi asigurată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău