R.Moldova va primi 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene
-
14 Ianuarie 2017 11:13
Comisia Europeană a aprobat cererea Republicii Moldova de asistență macro-financiară în sumă de 100 de milioane de euro, transmite IPN cu referire la un comunicat al Comisiei. Banii vor ajuta statul să-și finanțeze cheltuielile pe termen scurt.
Asistența macro-financiară este un instrument al Uniunii Europene pentru intervenție în situații de criză destinat statelor din imediata vecinătate a UE.
Programul de asistență macro-financiară este format din 40 de milioane de euro grant și din 60 de milioane de euro credit pe termen mediu în condiții favorabile. Componenta de grant este din bugetul Uniunii Europene, în timp ce creditul va fi contractat de pe piața de capital europeană.
Vicepreședintele Comisiei Europene, comisar european pentru moneda euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, responsabil de stabilitatea financiară, servicii financiare și capital al pieței unice, a declarat că asistența acordată Republicii Moldova va ajuta țara să-și finanțeze cheltuielile imediate și să-și stabilizeze economia. „În același timp, suntem încrezători că vor fi îndeplinite condițiile pentru a debursa finanțarea și că aceasta va contribui la îmbunătățirea modului de guvernare și va încuraja reformele atât de necesare”, a subliniat oficialul european.
Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice, taxe și vămi, a declarat că eforturile Moldovei orientate spre politici de stabilizare și abordările care urmăresc să diminueze vulnerabilitățile trebuie încurajate. „Comisia Europeană oferă suport pentru țară deoarece aceasta depune eforturi pentru a-și menține stabilitatea macroeconomică și pentru a-și îmbunătăți modul de guvernare care să ducă la creștere sustenabilă și inclusivă”, a declarat comisarul.
În comunicatul Comisiei Europene se mai spune că Republica Moldova se confruntă cu o mulțime de provocări, printre cele mai importante fiind corupția și capacitățile slabe de guvernare. Acestea au dus la slăbirea echilibrului fiscal, a balanței de plăți, la încetinirea creșterii economice și, într-un final, la lipsa capacităților în investigarea fraudei bancare de proporții care a lovit economia țării în 2014. Dificultățile economice au fost accentuate de slăbiciunile economice ale unor parteneri comerciali regionali ai Moldovei. O parte din efectele negative au fost atenuate de îmbunătățirea relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană, prin intrarea în vigoare a Acordului de Asociere și crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.
Decizia din 13 ianuarie a Comisiei Europene de acordare a asistenței macro-financiare Republicii Moldova trebuie aprobată de Parlamentul European și de Consiliu. Plățile vor fi efectuate în trei tranșe, pe parcursul anilor 2017 și 2018.
Asistența macro-financiară a UE este complementară asistenței oferite de Fondul Monetar Internațional. În cadrul unui acord anterior de asistență macro-financiară, 90 de milioane de euro, grant, au fost acordați Moldovei în perioada 2010-2012.