R.Moldova va continua să achiziționeze energie electrică din Transnistria și Ucraina, prin intermediarul Energocom

  • 16 Martie 2019 14:14
R.Moldova va continua să achiziționeze energie electrică din Transnistria și Ucraina, prin intermediarul Energocom

Republica Moldova va continua, în perioada 1 aprilie 2019 - 31 martie 2020, să cumpere energie electrică produsă de centrala de la Cuciugan, din Transnistria (în proprietatea companiei ruse Inter RAO EES), precum și de intreprinderea "DTEK Pavlogradugoli" din Ucraina, care au fost furnizorii principali și în anul trecut.

Energia electrică nu va fi furnizată însă direct, ci prin intermediul operatorului moldovenesc "Energocom", care deja de mai mulți ani vinde grupului "Gas Natural Fenosa Moldova" energie electrică pe care o cumpără din Transnistria și Ucraina, notează INFOTAG.

Potrivit unui comunicat a companiei, întreprinderile sale - "RED Union Fenosa" și "Gas Natural Fenosa Furnizare Energie" vor semna un nou contract cu "Energocom", care s-a angajat să livreze energie electrică la prețul de 54,2 de dolari pentru un megawatt-oră față de 52,8 de dolari în contractul actual.

Volumul de energie necesară întreprinderii de distribuție va fi asigurat de către compania intermediară în proporție de 85% de la CERS Moldovenească la prețul de 52,4 de dolari și de 15% de la "DTEK Pavlogradugoli" la prețul de 64,4 de dolari pentru 1 MWh.

Republica Moldova produce doar a cincea parte din energia electrică consumată, iar pentru procurarea restului volumelor de energie electrică se desfășoară licitații anuale. Acestea însă au un caracter formal, căci sunt mereu câștigate de "Energocom". Și de această dată, la etapa finală a licitației, furnizorii CERS Moldovenească și "DTEK Pavlogradugoli" s-au retras din concurs, prezentându-și ofertele către "Energocom", care a fost declarat câștigător al licitației, menționează INFOTAG.

"Energocom" este o companie de stat, creată special pentru a procura energie electrică din străinătate și a o vinde întreprinderilor de distribuție din Moldova. Această companie este una dintre cele mai profitabile din țară, deși nu produce nimic și prestează doar servicii de intermediar.

Printr-o hotărâre de guvern din 2018, "Energocom" a fost numit principalul furnizor de energie electrică în Moldova până la 1 ianuarie 2021 și primește pentru acest serviciu 163 de bani pentru 1 kWh (fără TVA). În același timp, numai "RED Union Fenosa" intenționează să achiziționeze de la 1 aprilie 2019 până la 31 martie 2020 circa 238 milioane kWh de energie electrică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău