R.Moldova va colabora cu un expert internaţional la elaborarea strategiei "Vinul Moldovei 2030"

  • 06 Septembrie 2019 18:50
R.Moldova va colabora cu un expert internaţional la elaborarea strategiei

R.Moldova va colabora cu un expert internaţional în dezvoltarea durabilă, specialist de la Institutul Naţional al Viei şi Vinului din Franţa, Joel Rochard, care va contribui cu expertiza sa la elaborarea strategiei "Vinul Moldovei 2030"

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) au relatat pentru agenţia INFOTAG că documentului de viziune strategică va fi elaborat în concordanţă deplină cu obiectivele globale (Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă).

Joel Rochard a fost invitat la Chişinău, unde a împărtăşit cu viticultorii, vinificatorii şi savanţii moldoveni cele mai importante teze despre viticultura şi oenologia durabilă.

El a menţionat că Strategia "Vinul Moldovei 2030", urmează să contureze evoluţia sectorului vitivinicol pentru următorul deceniu şi va include şi conceptul dezvoltării durabile.

"Atunci când vorbim despre durabilitate în viticultură şi vinificaţie ne referim la: conservarea mediului înconjurător, reducerea consumului de apă, de energie şi gestionarea eficientă a deşeurilor. Dacă e să vorbim de gestionarea deşeurilor, în Franţa, am trecut de la distilarea tescovinei la compostare. Cu alte cuvinte, transformăm deşeurile în îngrăşăminte, pe care apoi le folosim tot în viticultură. Înlocuirea îngrăşămintelor chimice cu cele organice face parte, de asemenea, din conceptul de durabilitate", a spus Joel Rochard.

Expertul francez recunoaşte că pentru a implementa conceptul de durabilitate la scară largă e nevoie de susţinerea din partea statului, dar şi de activităţi educaţionale pentru toţi actorii sectorului.

"Viticultorii şi vinificatorii trebuie să conştientizeze că investind azi într-o afacere durabilă, îşi vor reduce cheltuielile de mâine şi vor avea noi oportunităţi", a menţionat expertul.

Potrivit lui, în viitorul nu foarte îndepărtat, durabilitatea va deveni şi ea o cerinţă a distribuitorilor şi importatorilor, alături de cele ce ţin de calitatea strugurilor şi a vinului.

"O filieră vitivinicolă care reuşeşte să implementeze metode sustenabile de producere a vinului va avea un succes mult mai mare şi o recunoaştere pe pieţele internaţionale", a menţionat Joel Rochard.
 Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
-0,8 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:3,1 m/s
Mon
1 °C
Tue
2 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C
Fri
0 °C

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4428 -0.0347
USD 17.4979 0.0441
RON 4.0685 -0.0066
UAH 0.7200 -0.0035
RUB 0.2851 0.0024
Arhivă Radio Chișinău