R.Moldova va achiziționa complexe radiologice mobile din Belarus

  • 12 Decembrie 2017 10:07
R.Moldova va achiziționa complexe radiologice mobile din Belarus

Republica Moldova va achiziționa complexe radiologice mobile din Republica Belarus. Un memorandum de intenție în acest sens a fost semnat luni, 11 decembrie, la Minsk, în cadrul unei vizite a premierului Pavel Filip la o întreprindere specializată în producerea echipamentelor medicale moderne.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN, unitățile medicale mobile oferă soluții eficiente în domeniul radiografiei pulmonare și mamografiei. Complexele radiologice mobile digitale vor fi utilizate pentru profilaxia maladiilor, în special a tuberculozei. Inițiativa are ca scop sporirea accesului populației la servicii profilactice de calitate, în zona rurală.

În cadrul vizitei întreprinse la Minsk, Pavel Filip a avut o întrevedere și cu premierul Republicii Belarus, Andrei Kobeakov. Cei doi au menționat dinamica pozitivă a relațiilor moldo-belaruse. Premierii s-au referit la intensificarea dialogului politic și instituțional din ultima perioadă, subliniind că întrevederile mai dese dau rezultate. În primele nouă luni ale anului curent, schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Republica Belarus au crescut cu 10%.

Pavel Filip a spus că Republica Moldova pledează pentru dinamizarea în continuare a parteneriatului bilateral, inclusiv prin organizarea în prima jumătate a anului viitor la Chișinău a unei noi reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică. Pavel Filip a mai declarat că Republica Moldova își dorește creșterea numărului de întreprinderi cu capital mixt, subliniind că în acest sens sunt oferite o serie de avantaje investitorilor străini. Premierul s-a referit și la importanța semnării între cele două state a Acordurilor privind liberalizarea transportului avia și a transportului auto de mărfuri.

La rândul său, premierul Republicii Belarus, Andrei Kobeakov, a spus că țara sa este deschisă pentru intensificarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Moldova. El a menționat colaborarea de succes în domeniul asamblării tractoarelor și a troleibuzelor, confirmând interesul pentru asamblarea în comun și a autobuzelor. Printre domeniile prioritare de colaborare dintre Moldova și Belarus au mai fost evidențiate sectorul agroindustrial, zootehnic și cel farmaceutic.

Într-un alt comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN, se spune că peste 120 de agenți economici din Republica Moldova și Republica Belarus au participat la forumul de afaceri moldo-belarus, care s-a desfășurat luni, 11 decembrie, la Minsk. Participanții la reuniune au fost salutați de către premierul moldovean Pavel Filip și vicepremierul Republicii Belarus, Mihail Rusâi.

În discursul său, Pavel Filip a subliniat că Republica Belarus este printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, poziționându-se pe locul nouă. Volumul schimburilor comerciale între țările noastre urmează să ajungă la 200 milioane de dolari, până la finele anului curent. În prezent, în Republica Moldova activează peste 80 de companii cu capital belarus. Potrivit premierului, forumul de afaceri constituie o platformă eficientă de aprofundare a cooperării comercial-economice, care va facilita inițierea a noi proiecte comune. Pavel Filip a încurajat întreprinzătorii să stabilească contacte directe și noi parteneriate.

La rândul său, Vicepremierul Republicii Belarus, Mihail Rusâi, a spus că un scop comun al Guvernelor de la Chișinău și Minsk este de a majora volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări. „Aceasta înseamnă noi locuri de muncă și încasări mai mari la bugetele de stat pentru a rezolva problemele de ordin social. Vedem un partener de nădejde în autoritățile de la Chișinău, precum și în mediul de afaceri din Republica Moldova”, a declarat Mihail Rusâi.

În anii 2016-2017, au avut loc șase forumuri de afaceri moldo-belaruse.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău