R.Moldova riscă să piardă 800 milioane de lei într-o dispută energetică (Rise Moldova)

  • 08 Mai 2018 12:04
R.Moldova riscă să piardă 800 milioane de lei într-o dispută energetică (Rise Moldova)

R. Moldova e pe cale sa piardă peste 800 de milioane de lei într-o dispută energetică care durează de aproape doua decenii, scrie Rise Moldova.

Potrivit investigației, Curtea de Casație din Franța a repus recent în vigoare o decizie prin care R.Moldova a fost obligată să plătească o presupusă datorie către Energoalians din Ucraina pentru energia electrică achiziționată la finele anilor ‘90. Ulterior, Energoalians a fuzionat cu Komstroy, care i-a devenit succesoare de drept. Ambele companii au conexiuni cu Laundromatul rusesc și la controversatul bancher moldovean Veaceslav Platon.

„Asociatul majoritar al Komstroy, Dmitro Sarnațki (60%), este partener de afaceri cu Vitaliy Podvishevskyy, ambii din Ucraina. Ultimul este un interpus de-al controversatului bancher moldovean Veaceslav Platon, unul dintre arhitecții Laundromatului, condamnat anul trecut în Republica Moldova, în primă instanță, în două dosare penale. Mai mult, Podvishevskyy a deținut și 4,33% din acțiunile Moldindconbank, instituție bancară din Moldova folosită în Laundromatul rusesc de 20 de miliarde de dolari”, mai notează jurnaliștii de la Rise Moldova. 

Datoria R.Moldova față de Energoalians era de 196 milioane de lei. În urma deciziei a Tribunalului de la Chișinău din 2013, R. Moldova a fost obligată să achite o sumă de 600 milioane de lei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău