R.Moldova formează o agenție navală în baza Capităniei Portului Giurgiulești

  • 23 Martie 2017 17:06
R.Moldova formează o agenție navală în baza Capităniei Portului Giurgiulești

Întreprinderea de Stat „Registrul Naval” și instituția publică „Căpitănia Portului Giurgiulești” vor fi comasate alcătuind Agenția Navală a Republicii Moldova, transmite IPN cu referire la un proiect de lege aprobat de Guvern.

Agenția Navală va elabora și va implementa politicile statului în domeniul transportului maritim și pe căi navigabile interne, va monitoriza îndeplinirea prevederilor acordurilor internaționale de transport naval și va asigura funcționalitatea Complexului Portuar Giurgiulești.

Agenția se va afla în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, dar va avea buget autonom și va fi la autofinanțare. Ministrul Iurie Chirinciuc a menționat în contextul prezentării proiectului că faptul că Republica Moldova a ajuns pe „lista neagră” a Memorandumului de la Paris privind controlul statului-port demonstrează ineficiența structurii de control existente în prezent, adică a Căpităniei Portului Giurgiulești.

„Excluderea Republicii Moldova din această listă neagră constituie o prioritate a agenției nou create, fiind un obiectiv prevăzut în Acordul de Asociere semnat cu UE și în Strategia de transport și logistică pentru anii 2013-2020”, a precizat Iurie Chirinciuc.

Oficialul este de părere că instituirea Agenției Navale va fortifica eforturile întreprinse pentru micșorarea numărului de nave ce nu corespund cerințelor convențiilor internaționale, care fac escală în Portul Giurgiulești și prezintă pericol pentru securitatea ecologică.

Potrivit datelor MTID, 40% din mărfurile pentru comerțul intern și 70% din cele destinate comerțului extern sunt transportate pe cale maritimă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău