R.Moldova este singura țară din cele 117 de state-părți la Convenția de la Haga cu sistem on-line de verificare a apostilelor semnate electronic

  • 19 Martie 2019 17:30
R.Moldova este singura țară din cele 117 de state-părți la Convenția de la Haga cu sistem on-line de verificare a apostilelor semnate electronic

Republica Moldova este singura țară din cele 117 de state-părți la Convenția de la Haga din 1961 cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, care, suplimentar implementării cu succes a serviciului e-apostila, dispune de un sistem on-line de verificare a autenticității apostilelor semnate electronic, prin intermediul portalului www.apostila.gov.md. Declarația a fost făcută de către secretarul general al Conferinței de la Haga de Drept Internațional Privat (HCCH), Christophe Bernasconi, în cadrul întrevederii cu secretarul de stat al MAEIE, Carolina Perebinos.

Cei doi oficiali au trecut în revistă participarea Republicii Moldova la convențiile internaționale adoptate în cadrul HCCH, în context, Christophe Bernasconi apreciind faptul că Republica Moldova a ratificat toate convențiile de bază ale HCCH. De asemenea, interlocutorii au subliniat că printre avantajele calității de membru a țării noastre se numără și dreptul de acces prioritar la instrumentele de asistență tehnică ale HCCH destinate implementării eficiente a convențiilor organizației, convenindu-se asupra identificării de către autoritățile naționale competente a necesităților în acest sens.

Conferința de la Haga de Drept Internațional Privat este o organizație internațională constituită în 1893, iar în 1955, odată cu intrarea în vigoare a Statutului acesteia, a devenit organizație interguvernamentală cu caracter permanent. HCCH are ca scop să acționeze pentru unificarea progresivă a regulilor de drept internațional privat prin elaborarea unor convenții internaționale deschise atât statelor-membre ale HCCH, cât și altor state. Republica Moldova este membru la HCCH din 16.03.2016.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău