Rivalități celebre între scriitori

  • 06 Februarie 2020 19:13
Rivalități celebre între scriitori

Nu e nimic neobișnuit ca între marii scriitori ce sunt contemporani să se nască rivalități. Fie din motive de ordin artistic, fie din motive mai lumești-gelozii, bani sau femei, în istoria literaturii s-au înregistrat multe cazuri de rivaliți acerbe între scriitori.

Garcia Marquez și Mario Vargas Llosa 

Unul dintre cele mai cunoscute conflicte între scriitori a fost cel dintre Gabriel Garcia Marquez și Mario Vargas Llosa. În 1976, întâlnindu-se la o premieră de film, Marquez i-a dat un pumn lui Llosa în văzul tuturor și nimeni nu a știut de ce. Cei doi erau prieteni foarte buni de aproape zece ani și aveau o relație apropiată, Marquez fiind chiar nașul fiului lui Mario Vargas Llosa.

S-a speculat că cearta dintre cei doi mari scriitori sud-americani ar fi pornit de la politică, dar se pare că motivul a fost o femeie. Când Vargas Llosa și-a părăsit soția, pe Patricia, pentru o stewardesă, aceasta a mers să vorbească cu Marquez, un bun prieten al soțului ei. Se pare că Marquez ar fi consolat-o pe Patricia cu mai mult decât niște vorbe și i-ar fi zis acesteia să divorțeze de Llosa.  

Cei doi scriitori nu au vorbit niciodată despre disputa dintre ei și au refuzat să facă declarații în această privință. 

Ernest Hemingway și F. Scott Fitzgerald 

Doi dintre cei mai cunoscuți scriitori americani ai perioadei interbelice, Ernest Hemingway și F. Scott Fitzgerald, au avut la rândul lor o relație complicată. Începută ca o prietenie, relația dintre ei a fost distrusă de gelozie, alcool și bani. 

Hemingway și Fitzgerald s-au cunoscut în 1925, imediat după ce acesta din urmă a publicat Marele Gatsby, cartea care i-a adus succesul imediat. Hemingway, în schimb, era încă un scriitor relativ necunoscut. Cei doi au legat rapid o prietenie, dar relația s-a deteriorat în curând, căci Hemingway nu aprecia stilul de viață petrecăreț al lui Fitzgerald, iar între ei s-a născut o rivalitate ajunsă deja faimoasă. 

Arthur Rimbaud și Paul Verlaine 

 

Arthur Rimbaud și Paul Verlaine au fost doi dintre cei mai importanți poeți ai secolului al XIX-lea. Cei doi poeți francezi s-au cunoscut și au avut o relație bazată pe încurajări și inspirație reciproce, ce a sfârșit prin a fi marcată de gelozie și distrugere. Cei doi au avut inclusiv o relație intimă, iar Verlaine și-a părăsit familia pentru Rimbaud, cu care s-a și mutat la Londra. Au avut o relație scurtă, extrem de pasională și tulburătoare, marcată de consumul excesiv de alcool al lui Verlaine, dar și de consumul de absint și hașiș.

În iulie 1873, cei doi poeți au o altercație, iar Verlaine îl împușcă pe partenerul său, rănindu-l la mână. Incidentul l-a afectat profund pe Rimbaud, care a renunțat complet la scris din acel moment (deși avea doar 21 de ani).

William Wordsworth și Samuel Taylor Coleridge

O altă prietenie transformată în rivalitate a fost cea dintre William Wordsworth și Samuel Taylor Coleridge, poeții britanici care au pus bazele mișcării literare romantice. Legați de aceeași viziune artistică, cei doi au legat o strânsă prietenie bazată pe respct reciproc. Însă pe măsură ce Wordsworth și-a creat o faimă ca scriitor, ambiția sa l-a făcut să-și umilească prietenul atunci când cei doi au editat volumul „Balade Lirice”, iar Wordsworth a insistat ca numai numele său să apară pe pagina de titlul. 

sursa: historia

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău